Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

A késacélok fajtái

ezkes.hu2021-11-18Tudásbázis, tudásbázis, kések típusai

Viszonylag rövid és leegyszerűsített áttekintést nyújtunk Önnek, ahol megpróbáljuk jellemezni a kések világában leggyakrabban használt acélokat.

A késpengék acéljai az elmúlt években önálló csúcstechnológiai ágazattá fejlődtek. Az 1990-es évek közepéig a felhasználható pengeacélok köre könnyen átlátható volt, de aztán a dolgok felpörögtek. Egyre újabb, jobb és kidolgozottabb késacélok kerültek a piacra, így ma már nehéz követni a kínálatot. A kis késacél-összefoglaló áttekintést nyújt a késacélok fejlődéstörténetéről, gyártásáról, tulajdonságairól és lehetőségeiről.

Nehéz lenne mindet felsorolni, hiszen a technológia fejlődésével újabb és újabb acélok látnak napvilágot. Vannak un. "divat" acélok és az idő múlásával méltatlanul elfeledett ámde ma is kiváló minőséget nyújtó acélok. Mindenkinek más az igénye, elképzelése és azon kívül nagyban befolyásolja a választást, hogy mire is akarjuk használni a késünket. Reméljük írásunkkal segítségére lehetünk a választásban.

Mi az acél?
A fogalom nem elég pontosan és általánosan meghatározott, de alapvetően minden olyan vas-szén ötvözetet acélnak nevezünk, amelyben a vas a legnagyobb tömegarányú, és amelynek széntartalma 0,01% és 2,06% között van. A nyersvas széntartalma négy százalék körüli, amit "finomítással" csökkentenek; egyes technikáknál a szenet teljesen eltávolítják, így azt később újra hozzá kell adni. Az acélt a nyersvas szénnel és más ötvözőelemekkel történő ötvözésével és további hőmechanikai kezeléssel állítják elő.

Mi az a késacél?
Az acél hihetetlenül sokoldalú anyag, és bármilyen kísérlet arra, hogy akár csak egy durva áttekintést is felvázoljunk, meghaladná e cikk kereteit. Az acélt rugók, lőfegyverek, T-gerendák, vasúti sínek és hajótestek készítésére használják. Minden egyes alkalmazása teljesen eltérő követelményeket támaszt az anyaggal szemben. Egy hídépítéshez használt acélnak más tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint egy sebészeti műszerek gyártásához használt acélnak.

Az olyan ötvözőelemek, mint a króm, a vanádium vagy a mangán hozzáadásával az acél tulajdonságai nagymértékben befolyásolhatók, így az acél optimalizálható az adott alkalmazáshoz. Bizonyos acéltípusok felhasználási területei közé tartozhatnak a pengeéles fegyverek, kések vagy más szerszámok. Ezekhez a termékekhez az acéloknak jól edzettnek kell lenniük.

A késacélok alaptípusai
Ma a késacélok három fő csoportját különböztetjük meg: monoacélok, damaszkolt acélok és porkohászati acélok. A monocélok esetében a teljes penge egyetlen ötvözetből készül; ennek ellentéte a damaszkuszi acélok esetében, ahol két vagy több különböző ötvözetű acél termomechanikusan kapcsolódik egymáshoz.

A vasérc korai olvasztása körülbelül 4000 évvel ezelőtt kezdődött, az első edzhető acélokat pedig a hettiták fejlesztették ki körülbelül 3500 évvel ezelőtt. A damaszkuszi acélok kultúrtörténeti szempontból nehezen kategorizálhatók, és feltételezhetően Közép-Ázsiából származnak, körülbelül 3000 évvel ezelőtt. Az egyik legrégebbi damaszkuszi acélból készült élű fegyver Európában egy kelta kard, amely i. e. 500 körül készült.

A porkohászati acélok az acél több mint háromezer éves történetéhez képest modern találmánynak számítanak. Az ötvözeteket és ötvözetkomponenseket a lehető legfinomabb porrá dolgozzák fel, majd a vas olvadási hőmérséklete alatti hőmérsékleten szinterezik. A porkeverék finomsága és a termomechanikai folyamatszabályozás határozza meg a porkohászati acél minőségét és tulajdonságait.

A porkohászati acélokat körülbelül 1995 óta használják a késgyártásban, sorozatgyártásuk pedig 1998-ban kezdődött. Alig húsz év alatt ezek az acélok gyors fejlődésen mentek keresztül. Ma már egyetlen acélgyártó és gyakorlatilag egyetlen késgyártó sem nélkülözheti a porkohászati pengéjű acélokat.

Ötvözőelemek és hatásuk a kés acélokra
Minden ötvözőelem esetében van egy felső határ, amely felett a pozitív tulajdonságok mellett negatív hatások is érzékelhetővé válnak. Az hogy a több segít a "sokon" elv nem érvényes az ötvözőelemek hozzáadásánál. Ezenkívül a különböző ötvözőelemek között egyértelmű kölcsönhatások vannak, ami azt jelenti, hogy nem lehet általánosan alkalmazható határértékeket meghatározni.

A szén a legfontosabb és legnagyobb befolyással bíró ötvözőelem az acélban. A széntartalom növekedésével az acél szilárdsága és edzhetősége nő, míg nyúlása, kovácsolhatósága, hegeszthetősége és megmunkálhatósága csökken.
Pozitív: Növeli a keménységet és a szakítószilárdságot, javítja a kopásállóságot és a kopást.
Negatív: A túlzott széntartalom növeli a ridegséget és csökkenti a szakítószilárdságot.

A króm olajjal vagy levegővel edzhetővé teszi az acélt. A martenzitképződéshez szükséges kritikus hűtési sebesség csökkentésével a króm növeli az edzhetőséget. A 13%-os krómtartalomtól az acél rozsdamentes lesz.
Pozitív: Növeli a keménységet és a szakítószilárdságot. Javítja a kopásállóságot és javítja a korrózióállóságot.
Negatív: Csökkenti a szívósságot.

A vanádium erős karbidképző. Megköti a nitrogént és finom szemcsés szerkezetet hoz létre.
Pozitív: Növeli a szilárdságot, a kopásállóságot és a szívósságot.
Negatív: nincs

A kobalt nem képez karbidokat; magasabb hőmérsékleten gátolja a szemcsék növekedését, és jelentősen javítja az edzési ridegséget és a magas hőmérsékletű szilárdságot. A kobalt csak kis mennyiségben fordul elő a késes acélokban, és főként a gyorsacélokban (HSS) használják.
Pozitív: Növeli a szilárdságot és a keménységet, lehetővé teszi a magasabb hőmérsékleten történő árnyékolást. Erősíti a többi ötvözőelem egyedi tulajdonságait.
Negatív: - Mangán

A mangán nagymértékben csökkenti a kritikus lehűlési sebességet és növeli az edzhetőséget.
Pozitív: Növeli a keménységet, az edzhetőséget, a kopásállóságot és a szakítószilárdságot.
Negatív: A 4% feletti tartalom lassú hűtés esetén is rideg martenzites szerkezet kialakulásához vezet.

A volfrám erős karbidképző (kemény karbidok)
Pozitív: Növeli a szilárdságot és a szívósságot, javítja az edzhetőséget. Jelentősen növeli a szakítószilárdságot.
Negatív: nincs

A molibdén csökkenti az edzési ridegséget, például a nagyötvözésű króm-, nikkel- és mangánacélokban, és elősegíti a finom szemcsék kialakulását.
Pozitív: Növeli az edzhetőséget, a szakítószilárdságot és javítja a megmunkálhatóságot, a lyukállóságot és a korrózióállóságot.
Negatív: Csökkenti a képlékenységet

A késes acélokban a réz szinte semmilyen szerepet nem játszik; a réztartalomnak a lehető legalacsonyabbnak kell lennie.
Pozitív: Növeli a korrózióállóságot.
Negatív: Csökkenti a keménységet, a kopásállóságot és a szakítószilárdságot.

Nikkelt csak nyomokban adnak sok késes acélhoz, mivel a nikkel csökkenti az edzhetőséget.
Pozitív: Növeli a szívósságot és javítja a korrózióállóságot.
Negatív: Csökkenti az edzhetőséget és a keménységet.

A nióbium-tantál (Nb-Ta) elválaszthatatlanul együtt fordul elő. Nagyon erős karbidképzők.
Pozitív: Növeli a szilárdságot és a szívósságot, javítja a korrózióállóságot.
Negatív: nincs

A nitrogén egyes helyeken átveheti a szénatom helyét.
Pozitív: Kis mennyiségben javítja a korrózióállóságot.
Negatív: Csökkenti a szívósságot még kis mennyiségben is.

A foszfor káros az acélra, aránya 0,04 százaléknál kisebb legyen.
Pozitív: nincs
Negatív: Erősen növeli a ridegséget.

A kén acélkárosító, aránya 0,04 százalék alatt legyen.
Pozitív: nics
Negatív: Csökkenti a szívósságot.

Karbidok és karbidképzők
A karbidok akkor keletkeznek, amikor a karbidképzők atomjai beágyazódnak a fém tetraéderes hézagaiba. A karbidképzők olyan elemek, mint a króm, a vanádium, a molibdén és a volfrám, amelyek stabil karbidokat képeznek a vasas anyagokban. A magnézium és a mangán szintén karbidképzőként viselkedhet, ha az olvadékban lévő százalékos arányuk megfelelően magas.

Ennek ellenkezője a helyzet a grafitizáló ("karbidbontó") elemekkel, amelyek grafitizáló hatásukkal ellensúlyozzák a karbidstabilizáló hatást. Ezek az elemek elsősorban a szilícium, a réz, a nikkel és az alumínium.

A karbidok mérete a gyártási folyamat és a hőkezelés révén szabályozható, de a karbidok tulajdonságai nem az acél jellemzői.

A karbidok tulajdonságait ezért nem adják meg az adatlapokon, és általában csak reklámszövegek keretében említik. Általában minél kisebb a keményfém mérete, annál törésállóbb lesz a penge, bár más paraméterek és a hőkezelés minősége is hatással van az acél szívósságára. A karbidok mérete meghatározza a penge maximálisan elérhető élességét is. Minél kisebbek a karbidszerkezetek, annál élesebbé lehet élezni a pengét.

Hosszú ideig senkinek sem jutott eszébe, hogy különleges acélokat fejlesszen ki vagy állítson elő kiváló minőségű késpengékhez. Az acélanyagok fejlesztése az ipar igényeire összpontosított. A szerszámacélokat elsősorban olyan ipari gépekhez fejlesztették ki, amelyek nagy sebességgel vágnak, forgácsolnak vagy fúrnak szövetet, papírt, fát vagy más anyagokat. Így alakult ki a 20. század folyamán a szerszámacélok csoportja, amelyek legismertebb képviselőit ma is használják a késgyártásban.

Egészen az 1980-as évekig főként olcsó szerszámacélokat használtak a késpengék gyártásához. A kés mint "kultikus tárgy" és high-tech kiegészítő, ahogyan ma ismerjük, akkoriban még nem létezett. A kések szerszámok voltak, és a lehető legolcsóbban gyártották őket. Ha ma megnézzük az 1960-as és 1970-es években nagy sorozatban gyártott késeket, még a jól ismert márkák gyártói is inkább olcsóbb acélokat használtak, mint jó acélokat.

Számos szerszámacél ideális késpengékhez, és számos gyártó még ma is használja őket. A legismertebb szerszámacélok a D2, A2, M4, 154CM (ATS34) és az O-1. A szerszámacélokat különböző tulajdonságok tekintetében is optimalizálták. A D2-t például jó edzhetőség jellemzi, és 64 HRC-ig edzhető anélkül, hogy az éltartása romlana. Az Európában viszonylag ismeretlen O-1 szerszámacélt a szívósságra és az M4-et a nagy erőkkel szembeni tűrőképességre ("ütésállóság") optimalizálták.

Az alacsony arányú ötvözött elemeket (króm, vanádium, molibdén stb.) tartalmazó szerszámacélok sokkal jobbak a kopásállóbb és magasan ötvözött anyagoknál, azaz a modern porkohászati acéloknál, különösen a nyomóvágásnál. A 154CM acélt az amerikai Crucible Steel cég fejlesztette ki a sugárhajtóművek golyóscsapágyaiban való felhasználásra. Bob Loveless, egy kaliforniai egyedi késkészítő már 1972-ben felismerte az új acélban rejlő lehetőségeket, és elkezdte használni késeihez. Ez forradalmat indított el, mivel sokan követték a példáját. A 154CM ezt követően majdnem három évtizeden át a legelterjedtebb késacél volt az USA-ban.

A különleges késacélok kifejlesztéséhez szükséges erőfeszítések csak akkor kezdtek megtérülni, amikor az 1970-es években megkezdődött a "hétköznapi" kés átalakulása tisztán használati tárgyból, magas minőségű luxuscikké. Az európai és amerikai gazdasági fellendülés részeként a késvásárlók hajlandóak lettek jóval nagyobb összegeket költeni a saját használatra szánt vágóeszközökre. Ezt a fejlődést tükrözi az is, hogy 1980 körül megjelentek az első, iparilag gyártott, kiváló minőségű szériakések gyártói.

A Spyderco és a Benchmade kézzel készített késekkel vagy kis szériákkal kezdte cégtörténetét, de hamarosan áttértek a lehető legjobb minőségű kések sorozatgyártására. Ezzel a fejlődéssel mindkét vállalat döntően megváltoztatta a késpiacot, nemcsak az USA-ban, hanem világszerte, és a mai napig alakítja azt.A kiváló minőségű késacélok és a tökéletes pengekialakítások már a középárkategóriában is magától értetődőek.

Amikor a Crucible Steel szabadalmi jogai a 154CM acélra lejártak, ezt az ötvözetet más országokban és más gyártók is elkezdték gyártani. ATS-34 néven ez a késacél aztán megkezdte diadalmenetét Európában, és az első porkohászati acélok megjelenéséig a legjobb ár-érték arányú késacélnak számított. A 154CM és az ATS-34 saját késacél-csoportot hozott létre, amely gyakran 14-4 jelöléssel jelenik meg. A furcsa elnevezés az acél ötvözeti összetevőinek köszönhető, 14 százalék króm és 4 százalék molibdén voltak a keverék jelentős kulcsadatai.

Egy másik nagyra becsült 14-4-es acél a BG-42, amelyet azonban a magasabb előállítási költségek miatt nem használtak széles körben a késgyártásban. A legendás WD-65 késacél szintén a 14-4 családba tartozik, és szintén a Crucible Steel Corp. fejlesztette ki, a specifikáció alapjául pedig az amerikai fegyveres erők követelménykatalógusa szolgált.

A WD-65 keménysége, él megtartása és korrózióállósága tekintetében egyetlen más acél sem tudott és tud versenyezni vele. 65 HRC-ig edzhető anélkül, hogy törékennyé válna. Van azonban egy nagy hátránya, amelyet a sok jó tulajdonságért meg kell fizetni: A WD-65-öt rendkívül nehéz megmunkálni, és az ebből az acélból készült késpengéket csak professzionális berendezésekkel lehet újraélezni. Ezek a tulajdonságok kisebb mértékben a BG-42-re is érvényesek.

A porkohászati késacélok
Az ötvözőelemek és az acélkártevőként ismert zavaró elemek hatása már évek óta ismert. Igazán új ötvözetváltozatokat már jó ideje nem fejlesztettek ki, és a jövőben sem várható. Ma a monacélok technikailag kimerítettnek tekinthetők. Az elmúlt évek minden további fejlesztése a porkohászati acélok területén történt. Ez azonban kevésbé az új ötvözetek kifejlesztéséről, mint inkább a folyamattechnika és a termomechanikai folyamatszabályozás finomabb pontjairól szól.

A porkohászati acélok előállítása során az olvadt acélt porlasztással porrá alakítják, majd nagy nyomáson forró izosztatikusan préselik (szinterezik), hogy közvetlenül az olvadáspont alatt lévő félkész terméket kapjanak. Az acél ezután hagyományos módon továbbfeldolgozható kovácsolással, hengerléssel stb.

A gyakorlatban a jelenlegi porkohászati acélok közötti különbségeket alig lehet megnevezni, mivel az edzhetőség, az él megtartása és a korrózióállóság értékei nagyon közel állnak egymáshoz.

Két porkohászati-acél nem csak nevet szerzett magának az elmúlt években, hanem valóban felrázta a késes társadalmat is. Dick Barber a Crucible Industries cégtől 2001-ben kezdett el fejleszteni egy S30V nevű acélt. Ez az acél nem Chris Reeve fejlesztése, ahogyan azt gyakran állítják; számos ismert késkészítő adott tanácsot és támogatást a Crucible Industriesnak.

Ezek közé tartozott többek között: dr: Sal Glesser (Spyderco), William Harsey, Jerry Hossom, Ernest Emerson, Tom Mayo, Toni Marfione és természetesen Chris Reeve. 2009-ben a Crucible Industries bevezette ennek az acélnak a továbbfejlesztését S35VN jelöléssel. A kiegészítő "N" a niobium (niobium-tantál) ötvözőelemet jelöli, amely 0,5 százalékos arányával csak csekély változást jelent. Mindkét acélt széles körben használják ma a késgyártásban, és jelentősen visszaszorították a szerszámacélokat.

Az S30V sikere természetesen magával hozta a versenytársakat is. A Carpenter bevezette a CTS-XHP-t a késes köztudatba, és a Böhler-Uddeholm most már az 1999-ben ipari szerszámacélként kifejlesztett Elmaxot is kínálja késes acélként.

A reklámok állításai ellenére még mindig nincs olyan "szuper acél", amely jobb lenne a többinél. Az ilyen állítások mindig inkább az író személyes preferenciáin vagy gazdasági szándékán alapulnak, mint ellenőrizhető tényeken. Mindazonáltal bizonyos acélfajták esetében néhány kulcsfontosságú szempontot ki lehet emelni.

Az M4 szerszámacélt például ma már gyakran használják a faipari felhasználás területén. Az M4 előnyei a jó élezhetőség és a szívósság, az acél jól bírja a rövid, de kemény erőkifejtést. Ha kemény és éltartó késacélt keres, amelyet ráadásul könnyű újraélezni, akkor D2 acélból készült pengét választhat.

Ha különösen éles és éltartó acélt keres, akkor a BG-42-es acélra érdemes gondolnia. Ezt az acélt gyémántcsiszolókővel lehet kis vágási szögűre és extrém élesre állítani. Az M390, az S35VN és a CTS-XHP szemmagasságban a topligában játszanak, és ideálisak a klasszikus EDC-hez.

Különleges helyet foglal el a japán H1 szerszámacél, amelynek korrózióállósága messze felülmúlja az összes többi acélét. Magas nikkeltartalmának köszönhetően a H1 még sós vízzel való állandó érintkezés esetén sem korrodál, így ideális búvárkésekhez és tengeri harci késekhez.

Rozsdamentes acélok

Egy rozsdamentes acélnak minimum 13% krómot kell tartalmaznia így biztosítva ezzel a korrózióállóságot. A rozsdamentes acél legnagyobb előnye a minimális ápolás igénye.


420, 420, 420J – a legolcsóbb széria az acélok között. Ebből az acélból készült kések jó korrózióállósággal rendelkeznek, viszont viszonylag gyorsan elveszíti az élességét, ezért gyakrabban kell élezni. Alacsony széntartalom jellemzi (< 0.4%).

420HC - acélt módosított vagy magas széntartalmú rozsdamentes acélnak is szokták nevezni, tulajdonságaiban lényegében a 440A acélnak felel meg. A többi 420-as acéllal összehasonlítva jobb éltartással rendelkezik, viszont a kopásállósága továbbra is a gyengébb kategóriába sorolható, de a minőségét nagyban befolyásolja a gyártó hőkezelése (edzés) is. A Buck például a maximumot tudja kihozni ebből az acélból. Talán az egyik leggyakrabban használt pengeanyag a jó ár-érték arányú kések között.


440, 440A, 440B – jó minőségű acél a 420-hoz képest, különösen alacsonyabb árkategóriájú kések esetében is. Jobb éltartás és kopásállóság, mint a 420-nál és a 440-es acélok keményebbek is, általában 55 és 59 HRC között. Széntartalma 0,65–0,95%.


440C – a négyszázas acélok legjobb minőségű acélja, a magas széntartalomnak köszönhetően. Kiváló minőségű rozsdamentes acél, megfelel mindenféle általános használathoz. Minimális gondoskodást igényel, és viszonylag könnyen és gyorsan élezhető. Nagyon jó acél mindennapi használatra.


AN-58 – Spanyol acél a Nieto gyártótól. Tulajdonságaiban megegyezik a 420 HC acéllal. Tartalmaz 0,45% szént, 0,5% mangánt, 13,5% krómot, 0,12% nikkelt. Magas (58-60 HRC) keménységet ér el, de a viszonylag alacsony széntartalma miatt gyakrabban kell élezni.


AUS-8 – rozsdamentes acél, Japánban, az Aichi Steel Corporation gyártja. Minőségi szempontból összehasonlítható a 440C vagy a 8Cr13MoV acélokkal. A megfelelő edzéssel eléri az 57-59 HRC keménységet. Nagyon jól élezhető, a penge tulajdonságai nagyban hasonlóak a 440C acélhoz. Kiváló minőségű acél a közép kategóriában, jó minőség ár-érték arányban.

CPM S30V - Mindennapos használatra az egyik legjobb választás. Hihetetlenül szívós, strapabíró és kopásálló. Keménysége eléri a 58-61HRC-t. A porkohászati előállítás nagyon finom szemcseszerkezetet kölcsönöz ennek az acélnak. A vanádium karbidok nagyon egyenletesen oszlanak el az acél szerkezetében, ezzel kitűnő éltartást eredményez. A fenése-élezése viszonylag sok időt vesz igénybe, de az acél meghálálja a törődést. A Spyderco előszeretettel használja kiváló minőségű zsebkéseihez.


CPM S35VN – prémium minőségű rozsdamentes acél, porkohászati eljárással készül a Crucible Industries, amerikai gyártónál. Magas szén(1,4%), vanádium(3%) és molibdén(2%) tartalom jelemzi. Ennek az acélnak a különlegessége (és egyúttal ettől jobb az elődjénél, az S35V-nél) a Niobium(0,5%) hozzáadása, amely növeli a penge éltartósságát és megakadályozza az él kipattogzását. Az egyik legjobb minőségű acél a késgyártásban. Maximum 61 HRC keménységet lehet vele elérni. Kiváló acél minden tekintetben.


CPM S90V – prémium rozsdamentes acél, porkohászati eljárással előállított, szintén a Crucible Industries amerikai gyártótól. Az acél széntartalma nagyon magas (2,3%) és rendkívül magas a vanádium tartalma is (9%). Ezen összetevőknek köszönhetően kiváló éltartás és rugalmasság jellemzi. A magas krómtartalom pedig jó korrózióállóságot biztosít neki. Ez az egyik legmagasabb minőségű acél a késgyártásban. Az egyetlen hátránya a viszonylag nehéz élezés.

CPM S110V - egy magasan ötvözött martenzites rozsdamentes szerszámacél, amelyet tégelyes részecskefémkohászati (CPM) eljárással állítanak elő. A CPM eljárás finom és egyenletes karbidot eredményez.Az acél szabadalmát először 2006-ban nyújtották be Alojz Kajinic, Andrzej Wojcieszynski és Maria Sawford, a Crucible Steel feltalálói.Az S110V egyik legfontosabb változtatása a niobium hozzáadása volt. A nióbium a vanádiumhoz hasonlóan nagyon kemény karbidokat képez, amelyek nagyban hozzájárulnak a kopásállósághoz.Ez egy igen drága acél, és csak a csúcsminőségű késekhez használják.

154CM - rozsdamentes acél ötvözet , amelyet az Egyesült Államokban fejlesztett ki és gyárt a Crucible Industries. A Crucible 154CM a 440C típusú martenzites, rozsdamentes acél módosítása, amelyhez molibdént adtak. Eredetileg ipari felhasználásra fejlesztették ki, és három fő elemet egyesít: szén, króm és molibdén. Kimagasló éltartó képességgel rendelkezik, ezért kiváló alapanyag, nagy igénybevételnek kitett késekhez.(A japán Hitachi Corporation ennek az acélnak a tulajdonságait másolta le saját ATS-34 néven ismert acéljára.)

CPM154 - Ez egy modern változata a klasszikus 154CM acélnak, szintén a Crucible Industries gyártásában, amely jobb homogenitást és stabilitást kínál. A CPM 154 tipikus alkalmazásai közé tartoznak a kések, csapágyak és korrózióálló szerszámok. A CPM gyártási eljárás a karbidok egyenletes eloszlását eredményezi ebben a minőségben, ami a CPM 154-nek könnyebb csiszolást és polírozást, valamint jobb szívósságot biztosít, mint a hagyományos 154 CM. Összetevők:Szén: 1.05% Króm: 14% Molibdén: 4% Mangán: 0.5% Szilícium: 0.3%

Nitro-B
A rozsdamentes Nitro-B egy magas nitrogéntartalmú sebészeti acél. Rendkívül vékony mikroszerkezetű és rendkívül rozsdamentes. A késpiacon azonban soha nem játszott nagy szerepet. Ez egy robusztus acél, jó él tartással és extrém keménységgel 62 HRC-ig.

CTS-BD1 - a Carpenter (USA) által vákuum- és olvadékszűréssel előállított amerikai rozsdamentes acél. Magas széntartalmú krómacél, amely kimagasló rozsdamentes tulajdonságokkal, nagy keménységgel és kiváló kopásállósággal rendelkezik. Keménység és kopásállóság szempontjából az ötvözet nagyon hasonlóan viselkedik a szerszámacélokhoz. A Carpenter CTS BD1 Rockwell keménysége 58-60.

CTS XHP - Egy porkohászati eljárásal előállított, amerikai rozsdamentes acél a Carpenter (USA) gyártásában. Az acél jóval felülmúlja a korai S30V-t acélt élmegtartásában, alapvetően egy továbbfejlesztett D2 acél, amelyet hihetetlenül nehéz élezni, de nagyon hosszú ideig tartja az élét. A CTS XHP a rozsdamentes acélok közül kivételes korrózióállóságot kínál, ami nagyszerűvé teszi nedves környezetben. Kiváló éltartást garantál a vanádium és nióbium ötvözet hozzáadásával. Rockwell keménysége akár elérheti a 64 HRC-t is.Egy csúcskategóriás rozsdamentes acél, amelyből prémium kategóriás kést készítenek, amely tökéletes szabadtéri tevékenységekhez, különösen nedves környezetben, más szóval, nagyszerű választás vadászok, halászok és konyhai használatra is. Összetevői: Szén 1.60, Króm 16.00, Mangán 0.50, Molibdén 0.80, Vanádium 0.45, Nikkel 0.35, Szilícium 0.40.

M390 - A Bohler-Uddeholm osztrák gyártótól származó acél. Magas krómtartalmú, ami kiváló korrózióállóságot biztosít, valamint nagyszerű éltartást és kopásállóságot. Összetevői: Szén: 1.9% Króm: 20% Vanádium: 4% Molibdén: 1% Wolfram: 0.6%

CPM MagnaCut
A CPM MagnCut a Crucible Industries által gyártott egyedülálló, porkohászati úton előállított rozsdamentes szerszámacél. A MagnaCut, Larrin Thomas acélkohász, kések és acél iránti szenvedélyének eredménye. A rozsdamentes szerszámacélok tervezésének új megközelítését alkalmazva olyan tulajdonságkombinációt ért el, amely jobb, mint a korábbi, késekhez használt rozsdamentes acélok, és a nem rozsdamentes acélokhoz hasonló szívóssággal és él megtartással rendelkezik. A CPM MagnaCut kiváló korrózióállósággal rendelkezik.

H1 - más néven Myodo H1, a japán Myodo Metal Co Ltd gyártja. A H1 acél egy dologról híres - szinte rozsdamentes. Egész nap képes megbirkózni a sósvizes munkával, még akkor is, ha a sós víz hajlamos megenni azt a védőréteget, amellyel még a "szuper" rozsdamentes acélok is rendelkeznek a korrózió ellen. Egyszerűen nem fog rozsdásodni, sőt, még folt sem lesz rajta. A H1 acél elég kemény lehet, ami meglepő, tekintve, hogy milyen kevés szenet tartalmaz. Megfelelő előkészítéssel a H1 elérheti az 57 vagy 58 HRC értéket. A Spyderco kések a H1-el még magasabb HRC-szintet is elérhetnek, akár a 60-as értékeket is. Összetevői: Szén 0,15%, Króm 16%, Nikkel 8%, Mangán legfeljebb 2%, Molibdén 1%, Szilícium 4,5%, Nitrogén 0,1%

LC200N - Eredetileg egy űrhajózási anyag volt, amelyet elsősorban golyóscsapágyak készítésére használtak, és az európai ZAPP vállalat tervezte. Természetesen ugyanazok a tulajdonságok, amelyek a kiváló gépipari minőségű acélt teszik, általában jól illeszkednek a kés világának tulajdonságaihoz, és ebben az esetben az LC200N tökéletesen a H1 és a 154CM között helyezkedik el. Az LC200N valóban áthidalja a 154CM keménysége és szívóssága és a H1 által kínált kiváló korrózióállóság közötti szakadékot. Az LC200N-t úgy tekinthetjük, mint ami nagyon hasonlít a 154CM-re, de a szén egy részét nitrogénre cserélték, ami lehetővé teszi, hogy az acél még mindig hihetetlen keménységű legyen, de a 154CM-hez képest hatalmas előnye van a korrózióállóságban.


N690 –A Bohler-Uddeholm osztrák gyártótól származó acélt, egyenértékűnek tekintik a 440C-os acéllal és a 1,5% kobalt hozzáadása miatt, minősége eléri a japán VG-10 acélt. A gyártó "microclean” jelzővel is illeti finom szemcseszerkezete és tisztasága miatt.Kiváló rozsdamentes acél, 58-60 HRC keménységgel és kiválóan tartja az élességet. Vadászkésekhez, túlélő késekhez a legjobb választás.

4116 Krupp - finom szemcsszerkezetű rozsdamentes acél a Thyssen Krupp (Németország) acélja, amelyet higiéniai célokra használnak az orvosi és gyógyszerészeti iparban, valamint az élelmiszergyártásban. Kiváló alapanyagként ajánlják konyhai eszközök és konyhakések készítéséhez. A fajlagos, azaz tényleges szén és krómtartalom nemcsak a kívánt korrózióállóságról, hanem a penge szilárdsági és stabilitási jellemzőit is emeli. A króm, a molibdén és a vanádium lágyítja a szemcséket, javítja a szilárdságot és a pengére borotva éles él, húzható (finom, nagyon éles vágások). A szakirodalomban X50 CrMoV15 néven is szerepel.


12C27 - Svéd rozsdamentes acél a Sandvik Materials Technology-tól. Kiválóan edzhető és jó kopásállóságú. Nagy tisztaságú acél, mely a megfelelő hőkezeléssel kiváló tulajdonságok érhetőek el.
Széles körben használják például az Opinel késeknél. Kiváló a normál használathoz, könnyen élezhető és a penge viszonylag jó éltartással rendelkezik. 57-59 HRC keménységet ér el.


14C28N - Szintén Svéd rozsdamentes acél a Sandvik Materials Technology-tól. A 13C26 acél továbbfejlesztett változata. A korrózióállóság növelése érdekében nitrogént (0,11%) adnak az acélhoz.
Kiváló minőségű acél, 58-62 HRC keménységgel. Rendkívül élesre lehet fenni és sokáig megtartja az élét. A Ruike és a Kershaw is kiváló zsebkéseket és vadászkéseket gyárt belőlle.


RWL-34 – Szintén svéd porkohászati, rozsdamentes acél a gyártó a svéd Damasteel AB. Jó a megmunkálhatósága, szívós, törésnek jól ellenáll, könnyen fennhető. Az RWL-34 az egyik felső kategóriás acél, keménysége elérheti 59-64 HRC-t, nagyon jó korrózióállóságú és remekül tartja az élességet. Régóta alapanyaga a minőségi, exkluzív késeknek. Hátránya általában az ezen acélból készült kések magasabb ára.

ATS-34 - japán rozsdamentes acél, egy prémium minőségű acél, amely több mint 20 évig rendkívül népszerű volt a kézművesek körében. Nagyon hasonló az amerikai 154CM-hez. Amikor a 154CM minősége csökkent, sok kézműves késkészítő követte Bob Loveless példáját, és áttért az ATS-34-re. Közép-magas kategóriás acélként nagyon kiegyensúlyozott acél késekhez, kimagasló keménységet, kopásállóságot, korrózióállóságot és szívósságot kínál, így mindenféle késes tevékenységhez használható, vagyis alkalmas vadászathoz, kempingezéshez, túrázáshoz, horgászathoz, konyhába. Nem könnyű élezni, tehát ha olyan praktikus, mindenes kést keres, amit egy kővel is könnyen élezni lehet, akkor nem ajánlanám az ATS 34-et. Jellemző Rockwell értéke 59-61 Rc.

VG-10 - Kizárólag a Japán Takefu Special Steel Co.Ltd gyártja a VG10 -es acélt. Magát az acélt nem adják el, csak a kész pengét. Egy felső kategóriás rozsdamentes acél, mely kobaltot tartalmaz, amely még erősebbé teszi. Viszonylag drága, de hosszú távon kifizetődőbb más rozsdamentes acéloknál. A VG-10 anyagú penge szívósabb és rozsdaállóbb sok más acélnál. Kiemelkedően jó tulajdonságai miatt gyártanak késeket vadász és taktikai célokra, de Japán konyhakések prémium, laminált (damaszk) változatait is készítenek belőle.

VG-MAX - A legújabb a VG szuperacélok sorában, és a japán KAI fejlesztése. Ez az acél a rendkívül sikeres VG10 formulára épül, további összetevőkkel, amelyek ezt a fejlett acélt a "MAX" szintre emelik. A VG-MAX acél több szenet tartalmaz a szilárdság és a tartósság javítása érdekében. Extra krómot tartalmaz a kopás és korrózióállóság érdekében. A több volfrám nagyon finom szemcséssé teszi az acélt, így a konyhakés rendkívül éles lehet. A molibdén javítja a korrózióállóságot és a szilárdságot. A vanádium lehetővé teszi, hogy az acélban vanádiumkarbidok képződjenek, amelyek javítják a vágási teljesítményt. A VG-MAX acélt a KAI Shun Classic és Premier sorozatban használják.

8Cr13Mov - rozsdamentes acél az AUS-8 kínai megfelelője. Magas széntartalommal és viszonylag alacsony ötvözőelem tartalommal. A vanádium és kis mennyiségű molibdén finomítása a korrózióállóság növelése érdekében krómmal kombinálva. Nagy gyártóktól jellemzően a hőkezelés függvényében jobb éltartást mutatnak például a Spyderco Byrd modelljei. Viszonylag olcsó és jól használható kínai gyártmányú acél. Hasonló tulajdonsággal rendelkezik, mint az AUS-8, de nem teljesít olyan mértékben. További XCryMoV acélok X=3,5,7,8,9 y=13,14,15,17,18,19

5Cr15MoV - A 5cr15MoV egy kínai gyártású rozsdamentes acél. A Cr és MoV sorozatba tartozó, martenzites  acél. Mivel az 5cr15 önmagában nem rendelkezik nagy keménységgel, a nagyobb keménység és élállóság érdekében molibdént (Mo) és vanádiumot adnak hozzá. A molibdén és a vanádium elsősorban a széntartalom hiányának pótlásáért és az acél keménységének növeléséért felelős. Ez teszi az 5cr15MoV-ot meglehetősen sokoldalú késacéllá, mivel tisztességes szívóssággal és korrózióállósággal rendelkezik.

3CR13MOVAlacsonyabb kategóriás, kínai martenzites rozsdamentes acél, amelyet ma a késiparban használnak, magas korrózió és kopásállósággal rendelkezik jó ár-érték arányban. A 3cr13 egyik kiváló tulajdonsága, hogy rendkívül könnyen élezhető. Jó élmegtartás, nem nagyszerű, de az alacsony kategóriás acélokhoz tökéletes. Kiváló korrózióállósággal rendelkezik, amely jól teljesít nedves közegben is. A 3cr13 rozsdamentes acél keménysége 52 és 55 HRC között változhat, az acélgyártótól függően. Ez a kínai rozsdamentes acél olyan nagy jelenlétre tett szert az Egyesült Államok piacán, különösen kiváló keménysége és szívóssága miatt, hogy inspirálta a késgyártókat a megfizethető kések készítéséhez.

Daido 1K6 - Japán, magas krómtartalmú rozsdamentes acél. Jó kopásállóságot, korrózióállóságot, szívósságot és borotvaéles él kialakításának képességét biztosítja. A Kai hőkezelés kihozza a legjobb tulajdonságokat ebből az acélból. Az 1K6 a Kai Wasabi és a Shoso sorozatban található.

1.4116A gyakran német acélként emlegetett 1.4116 acél egy rozsdamentes acél, amely magas korrózióállóságáról, szilárdságáról és jó mechanikai tulajdonságairól ismert. Az X50CrMoV acélként is emlegetett 1.4116 acélt a legtöbben a korrózió és kopásállóságáról ismerik és a könnyű élezés is jellemzi. A teljesítményét az AUS-8 acélhoz hasonlíthatjuk, de valamivel jobb korrózióállósággal.Az 1.4116 acél fő építőeleme a vas valamint szén és más nyomelemek, mint a króm, vanádium, molibdén, foszfor, mangán és szilícium. A 0,55%-os széntartalom növeli a szakítószilárdságot és javítja a kopásállóságát. A 15% króm biztosítja az acél korrózióállóságát, míg a vanádium növeli a szilárdságot és szívósságot. A molibdén szintén növeli az acél szívósságát és kopásállóságát.

Szerszám acélok

A szerszám acélok jellemzői a 0,5 - 1,5% széntartalom, és az ötvöző elemek sokasága (króm, molibdén, vanádium, volfrám) tartalma. A szerszám acélok alapvető tulajdonságai a nagy keménység, szilárdság és a nagyon magas kopásállóság. Ezek a tulajdonságok teszik a szerszámacélokat ideális választássá nagy igénybevételnek kitett késekhez. A szerszám acélok drágábbak, mint a hagyományos rozsdamentes vagy szénacélok. A viszonylag magasabb árat, elsősorban az ötvöző elemek sokasága, magas tartalma valamint az időigényes előállítása okozzák.

CPM-4V - prémium szerszám acél, porkohászattal, a Crucible Industries amerikai gyártótól. Nagy relevancia és a kopásállóság. A magas 1,35% széntartalom biztosítja a penge kiváló tartását. A CPM-4V egyéb elemei 5% króm, 3,85% vanádium, 2,95% molibdén, 0,8% szilícium, 0,4% mangán. Az acél keménysége akár 66 HRC is lehet.

D2 – a 12% -os krómtartalomnak köszönhetően az úgynevezett "félig rozsdamentes" szerszámacél közé sorolják. A magas széntartalom (1,5%) biztosítja a penge kiváló tartását. Eredetileg mozgó alkatrészek gyártására használták, ahol fontos volt az élettartam hosszúsága. A magas kopásállóság, nagy keménység és az ötvöző anyagok kombinációja miatt ez az acél nagyszerű választás, különösen túlélő és taktikai késekhez.

Niolox - (SB1, 1.4153.03) - szerszámacél, a német Lohmann gyártótól. 0,8% szén, 12,7% króm, 1,1% molibdén, 0,9% vanádium és 0,7% niobiumot tartalmaz. Egyesíti a magas korrózióállóságot és a nagyon jó élesség tartását. A niobium tartalma miatt ez az acél nagyon finom szemcsés ami elősegíti a penge stabilitását. Az acél keménysége 58-63HRC. A Niolox összehasonlítható a D2 acéllel, de még szívósabb.

Maxamet - egy szuperkemény porkohászati szerszámacél, amelyet magas hőmérsékleten állít elő hagyományos Micro-MeltR technológiával a Carpenter (USA). Magas edzhetőséggel rendelkezik (a 2,2% szén mellett egyéb magas ötvözet-tartalom: 10% volfrám, 6% vanádium, kb. 5% króm és akár 10% kobalt) Az ötvözetet a Kershaw, a ZT és a Spyderco tesztelte. A 60 HRC feletti keménységre vonatkozó eredmények a keményítés utáni maradó alakváltozással kapcsolatos problémákra utaltak. A volfrám és kobalt tartalom elősegíti, hogy az acélnak magas legyen a karbidtartalma, ami hozzájárulhat a jó vágási tulajdonságokhoz, de a volfrám fajlagos sűrűsége miatt a karbidok kialakításában ez a mennyiség nem elegendő. Ennek ellenére ez az ötvözet nagy kopásállósággal és keménységgel rendelkezik, és ami a legfontosabb, a vanádium előnyösnek bizonyul a Maxamet acélból készült, egyedi gyártású kések vágási teljesítménye szempontjából. Ha luxus szintű szuperkésacélt szeretne, amelyet ritkán kell élezni, akkor a Maxamet acél kiváló élmegtartása, szívóssága és tartóssága a legjobb választás. 

M390 - harmadik generációs acél a porkohászatban. Az osztrák Bohler-Uddeholm fejlesztése. Olyan késpengékhez fejlesztették ki, amelyeknek nagyfokú korrózióállóságra, nagyon nagy keménységre és kiváló kopásállóságra van szükségük. Az ötvözeteket egy magas széntartalmú vasötvözethez adják hozzá a kiváló éltartás (a fazettás él megtartása) és a korrózióállóság érdekében. 60-62 HRC-ig keményíthető. Kialakításának köszönhetően általában nagyon finom szemcseszerkezetet mutat, lágyított, edzett feldolgozás során. A szemcsehatárok és a karbidok szinte teljesen nélkülözik az éles kontúrokat. A szerkezeti mikrotubulusok hiánya az oka az M390 (úgynevezett RSPS - Rapid Solidification Powder Steel - gyorsan megszilárduló poracél) nagy szívósságának. A szemcsehatárokon nincs a szerkezeti bevágás hatása miatti feszültségkoncentráció. A jelentős finomszemcseszerkezet kiküszöböli a lehetséges mikrorepedések keletkezését.

Sleipner - szerszám acél az osztrák Bohler-Uddeholm gyártótól. 0,9% szént, 7,8% krómot, 2,5% molibdént, 0,5% vanádiumot, 0,5% mangánt és 0,9% szilíciumot tartalmaz. A Sleipner acél jó kopásállóságú és tartja az élességet hasonlóan a D2 acélhoz. Ugyanakkor ellenáll a kicsorbulásnak és nagyobb szilárdság jellemzi a D2-hez képest. Keménysége elérheti a 63HRC-t.

Cru-Wear - Egy szerszámacél, gyártja a Crucible Industries, amelyet a D2 acél módosításának tekinthetünk a szén és a króm csökkentésével, miközben a vanádium és a volfrám szintjét megemeljük. A vanádium-karbidok a keménység tekintetében legyőzik a krómot, az alacsonyabb szénszint pedig keményebb acélt eredményez. Így a CPM-3V és az M4 acélhoz hasonlóvá válik, kiváló szívóssággal és ezáltal a késekben a kopással szembeni ellenállással. Lényegében a CruWear a 3V és az M4 közötti egyensúlyként kínálják. Összetevői 1,1% of szén, 7,5% of króm, 1,6% of molybdenum, 0,35% mangán, 1,1% szilikon, 2,4% of vanádium, 1,15% volfrám. A maximum keménysége 64HRC, hőkezeléstől függően.


Szénacél

A szénacél általában puhább, de jóval tartósabb, mint a rozsdamentes acél. Könnyebb megmunkálni, és sokkal finomabb élt lehet húzni rá, mint rozsdamentes acélokra. Viszont a kés megfelelő gondozást igényel. Használat után szárazra kell törölni, és időről időre át kell törölni olajjal. A savas élelmiszerek megmarják a felületet ezzel "patinát" hozva létre. A patina előidézhető azzal is, hogy első használat előtt éjszakára beleszúrjuk egy narancsba például, így reggelre "rozsdamentes" réteg lesz a késünkön.

1095 - elsősorban kések vagy kardok előállításához használt szénacél.Nyomokban forszort és ként is tartalmaz. Magas széntartalmú (0,95%) acél, tehát jól élezhető és könnyen elérhető a nagy élesség.
Nagyon jól tartja az élességét, meglehetősen kemény és rugalmas. A többi szénacélhoz (1060, 1075, 1084 stb.) képest a legmagasabb a széntartalma így a legjobb az éltartó képessége. Az 1095 acélt például a Ka-Bar használja.

XC90 – a Opinel késeknél használt szénacél. Könnyen élezhető és nagyon finom élt lehet "varázsolni" rá. Ugyanakkor ügyelni kell az ebből az acélból készült pengék megfelelő ápolására és karbantartására, mivel viszonylag könnyen rozsdásodik. A pengét szárazon kell tartani, és rendszeresen át kell törölni olajjal.

SK-5 - az amerikai 1080 japán megfelelője, 0,75-0,85% közötti széntartalommal és 0,75-0,85%-os mangántartalommal. Edzés után akár 65 HRC keménységet is elérhet, martenzitet és oldott karbidokat tartalmazó szerkezettel. A karbidtartalom növeli a kopásállóságot és a penge élettartamát, megfelelő szívósság mellett. Kézi kovácsolásnál is használják. Nagyon jó eredményeket ért el a késteszteken a kiváló éltartás tekintetében. E tulajdonságai miatt faipari kéziszerszámok (vésők, fúrók stb.) gyártására is kiváló.

 

 

Copyright © 2013-2021 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.