Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

A Santoku kés története

ekes.hu2024-05-18Tudásbázis, tudásbázis, kések típusai

Santoku kés eredete

Gyakran felteszik nekünk a kérdést, hogy mi az a santoku kés és miért olyan népszerű? Ez a korábban ismeretlen kés az évek során rengeteg rajongót szerzett, és ma már az egyik legkeresettebb késnek számít a piacon.

Mi is az a santoku kés és honnan származik? Olvasson tovább és megtudhatja.

A santoku kés, ahogyan azt a nevéből is kitalálhatta, Japánból származik. Először a 2. világháborút követő években jelentek meg, és a hagyományos zöldségkés alternatívájaként jöttek létre, amely akkoriban sok japán konyhában megtalálható volt.

Bár hasonló magasságú volt és egyenes éllel rendelkezett, mint az akkori zöldségvágó kések, a santoku kések másféle hegyel rendelkeznek, amely a kés éle felé felfelé ívelt, hogy egy 60 fokot megközelítő csúcsot képezzen.

Santoku kés jelentése


A Santoku név jelentése "három erény", és ez a név nagyrészt a sokoldalúságára és az általa elvégezhető feladatok számára utal. Úgy gondolják, hogy a "három erény" a santoku kés rendkívüli hatékonyságával függ össze, amikor szeletelésről, aprításról és kockára vágásról van szó.

Népszerűség robbanás


Röviddel azután, hogy a legtöbb japán konyhában elterjedt, a santoku kés gyorsan a legnépszerűbb konyhakéssé vált japánban. Ez nagyrészt a hatalmas sokoldalúságának köszönhető, és annak, hogy a feladatok széles skáláját képes ilyen magas színvonalon elvégezni, legyen szó halról, zöldségről vagy húsról.

Bár japánban rendkívül népszerű volt, a vásárlás robbanásszerű növekedése csak az 1980-as években érte el a globális szintet, amikor a nemzetközi hírek hozzáférhetőbbé váltak, az utazás felgyorsult, és ennek a csodálatos késnek a híre világszerte felkeltette a hivatásos és amatőr szakácsok figyelmét. Mára globális szupersztárrá vált, és nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire hatékony, függetlenül a felhasználó főzési szintjétől.

A briliáns design


A santoku penge geometriája a könnyen felismerhető birkalábfejes kialakítással rendelkezik. Ez a kialakítás egyenes vágást eredményez a vágási sík feletti nagyon minimális távolság miatt, amikor a penge a saroktól a hegyéig helyezkedik el. Bár a santoku kést normál hintázó mozdulattal is lehet használni, ilyenkor a hegy szélsőséges szöge miatt nagyon kevéssé érintkezik a felülettel. Ezért a Santoku kés használatakor a legjobb gyakorlat, ha a nyugati társadalomban elterjedt hintázó mozgás helyett egyetlen, lefelé irányuló vágást hajtunk végre.

A santoku kés könnyű, kompakt kialakítása nagyon könnyű használatot eredményez. A santoku kés jellemzően rövidebb, könnyebb, vékonyabb és jobb, prémium minőségű acélból (például damaszkuszi acélból) készítik, amely magasan jobb minőségű mint az alternatívák.

Jellemzően a santoku kés hossza valahol 16 és 18 centiméter között helyezkedik el, ami általában kevesebb, mint a séfkéseknél a szokásos 20cm.

A penge szöge általában keskenyebb, mint a legtöbb nyugati, hagyományos konyhakésé, a 12-15 fokos élszög a hagyományos konyhakések kétoldalú 20 fokos élszögével szemben.

Mire figyeljünk, ha Santoku kést vásárolunk


Ideális esetben tényleg csak egyetlen döntő tulajdonságot kell figyelembe vennie, amikor egy santoku kést keres a konyhájába. Az acél minősége az, ami megkülönbözteti az egyik santoku kést a másiktól.

Bár a legtöbb santoku kés rozsdamentes acélból készül, ennek az acélnak a minősége nagyban különbözhet. Ez az, ahol egy olyan santoku kés beszerzése, amely kiváló minőségű acélból, például damaszkuszi acélból készült, hihetetlenül előnyösnek bizonyulhat. Ez általában biztosítja, hogy nem csak egy rendkívül sokoldalúan használható, hanem hosszú élettartamú és kiváló minőségű kést vásárol.

Természetesen hiba lenne, ha nem említenénk meg egy másik döntő tényezőt a legtöbb vásárló számára: az árat. A santoku kések lesznek az Ön ' mindenes kése számos konyhai munkához, így érthető, hogy egy kicsit többet kell fizetnie a késgyűjteményének e létfontosságú tagjáért. Szerencsére azonban a piacon lévő bőséges verseny miatt, szerencsére 50 ezer forint környékén is beszerezhet egy kiváló minőségű, damaszkuszi acélból készült santoku kést. Biztos lehet benne, hogy jól elköltött pénz lesz!

Összefoglalva

  • A santoku kés Japánból származik, és gyorsan népszerűvé vált, és az egész japán régióban az első választássá vált.
  • A Santoku kések hasonlítanak a nyugati szakácskésekhez, azonban karcsúbb kialakításúak, könnyebbek és kisebbek.
  • santoku kés vásárlásakor fontos, hogy olyan terméket keressen, amely kiváló minőségű acélból, például damaszkuszi acélból készült.
  • Az árnak fontos tényezőnek kell lennie, de a santoku kés tekintetében - azt kapja, amiért fizet. Tekintettel arra, hogy rendszeresen használni fogja, hajlandónak kell lennie arra, hogy egy kicsit több pénzt adjon, mint amennyit általában egy hagyományos konyhakésért adna.

 

 

Copyright © 2013-2024 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.