Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

A Spyderco sztori

ezkes.hu2020-03-12Kés történelem, Kés gyártóktudásbázis, kés történelem, kés gyártók

A Spyderco kezdet

Szinte alig akad olyan "késmániás" ember, aki ne ismerné az apró pók emblémát és a megosztó formavilágú Spyderco késeket. Sokan azt mondják, hogy a Spyderco-nál a késeket valószínűleg sötétben tervezik, mert némelyik igen furcsán néz ki. Kevesen gondolnák, hogy a mai világhírnevet alig pár évtized alatt vívták ki maguknak.

spyderco-portable-hand1

1976-ban a napfényes kaliforniai Redding nevű városkában egy agilis fiatalember lépett be a helyi kereskedelmi kamara ajtaján és rövid idő elteltével míg a formaságokat elintézve, zsebében egy cég alapító okiratával távozott. A dokumentum feljogosította arra, hogy a finommechanikai ipar számára kifejlesztett "Portable Hand" (hordozható kéz) gyártását elindítsa. Az eszköz igen egyszerű volt, és nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlett: Egy rögzített fémasztalon három acélkarra egy-egy krokodilcsipesz volt felszerelve, ami kisebb tárgyak rögzítésére szolgált. Ideális volt például három drótszál egymáshoz forrasztásához, illetve egyéb, két kézzel nem elvégezhető munka elvégzésére. Az öt éven keresztül sikeresen forgalmazott termék szellemi atyja Sal Glesser, a szerszámot előállító Spyderco tulajdonosa.

 

 

 

vintage spyderco tri-angle sharpmaker

A cég Sal és felesége Gail Glesser irányításával fél évtized alatt anyagilag megerősödött olyannyira, hogy egyéb, egyedi ötleteit is megvalósíthassa. Egyik forradalmi újításuk a mai napig is ismert és használt Tri-Angle Sharpmaker háromszög alakú késélező volt, amely egyedülállóan képes 40, 30 és 12,5 fokos élszőgű kések élezésére. Ez a termék kivételes sikernek bizonyult, egyben történelmi vízválasztónak is felfogható: a Spyderco ettől kezdve csak és kizárólag a késiparban tevékenykedik.

 

 

 

spyderco clip it worker

1979-BEN A San Francisco-i Shot Show-n "történelmi" találkozóra került sor: Sal Glesser Al Mar-tól kért segítséget az általa kifejlesztett Clipit kés gyártására, mivel Amerikában nem talált megfelelő üzemet. Al Mar japán üzleti kapcsolatain kívül szakmai tudását is latba vetve felbecsülhetetlen szolgálatot tett a Spyderconak: a kést kiegészítette a felsőzáras mechanikával, cserébe a Sal által megalkotott klipsz használati jogáért.

frog of sal glesser

A klipsz ötlete is érdekes történet: Salnek mindig problémát jelentett, hogy a zsebkéseket kénytelen volt a zsebében hordani, amely súlyánál fogva igencsak húzta azokat. A másik gond az volt, hogy szükség esetén igencsak körülményes dolog a farmer szűk zsebében kotorászva előhalászni a kést. Hosszú ideig gondolkodott a problémán, ám egyszer a kulcscsomójára pillantva, azonnal megszületett a remek gondolat: a kulcskarikáján egy kis fémbéka függött, amely mellső lábaival mintegy klipszként "akaszkodott" a zsebébe. Nem is kellett mást tenni, mint a lábakat lemezre cserélve a kés egyik oldalára szerelni. A Clipit Worker azonban más újítást is magán hordozott. Az egykezes nyitást szintén nagyon egyszerűen oldották meg a pengén található kör alakú kivágás segítségével. Az ötlet annyira bevált, hogy sokan nem máig sem értik, miért nem alkalmazza ezt a nyitási módot más cég is. Az ok nagyon egyszerű: Sal Glesser üzleti érzéke és előrelátása kiváló volt. A nyitólyuk (Round Hole) terveit azonnal levédette. A ClipIt Worker-t 1982-ben továbbfejlesztve jelentek meg a világon először az egy kézzel nyitható pengés, recézett késsel. A Spyderco-nál igen nagy hangsúlyt fektetnek az élkiképzésre: Az évtizedes fejlesztések meghozták a gyümölcsét. Igen hamar felismerték azt az egyszerű tényt, hogy a recézés mintegy 10 százalékkal növeli meg a vágási él hosszát a késnek, ugyanakkora pengehossz mellett. Mikor a látszólag egyenes vágóélet jobban szemügyre véve felfedezünk a mikrobarázdákat, melyek tulajdonságuknak köszönhetően a recék feladatát látják el. A leghatékonyabb vágási tulajdonságokat azonban a mikro és "makro" recézési technológia ötvözésével érik el, amit SpyderEdge"-nek hívnak. 

spyderedge

 

Ha a legjobb ötletek versenyét meghirdetnék ma a világon, a Spyderco csapata biztosan dobogós helyezést érne el. Ezt az állítást mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a legkülönbözőbb és legextrémebb funkciók és alkotói gondolatok ennek a kis fejlesztőműhely kapuit hagyják el kész termék formájában.

 

 

vintage-spyderco-co-pilot-knife

1987-ben bemutatták a Spyderco CoPilot modellt, amely az egyetlen kés a világon, melyet a repülőgép utasterébe is fel lehet vinni Amerikában. A hatósági engedélyezés során nagy előny volt, hogy a kés markolatára szerelt méretes klipszet miatt pénzcsipeszként mutatták be, így a tárgy elsősorban "pénztárcaként" funkcionált és nem késként. A késtulajdonosokat azonban ellátták azzal a praktikus tanáccsal, hogy a fémdetektoros kapu előtt vegyék ki zsebkést a zsebükből, majd kérésre mutassák meg a kés nyitását két kézzel. Ellenkező esetben(egykezes nyitáskor) a biztonságért felelős beosztott túlságosan agresszív eszköznek titulálhatja, és legrosszabb esetben el is kobozhatja kedvencünket.

 

 

 

 

spyderench

Az egyik legjobban használható és igen kompakt eszköznek számító SpydeRench elsősorban a műszerészek, ezermesterek körében aratott nagy sikert. A normál késméretben apró, de erős franciakulcsot, csavarhúzó biteket és egy fogót is elrejtettek, természetesen a fogazott késpenge mellett. A késben található bitek tökéletesen szabványosak, így pontosan illeszkednek a világon használt bármely szerszámkészlethez. A tulajdonosa személyre szabhatja eszközét, azaz azokat a szerszámokat válogathatja össze magának és helyezheti el a kés markolatában, melyeket munkája során a leggyakrabban használ.

 

 

 

 

 

spyderco rescue 2spyderco rescuespyderco clipitool rescue

A Spyderco igen nagy hangsúlyt fektetett az utóbbi évtizedekben az ún. Rescue (mentő) kések tervezésére és gyártására. A késipar ezen területén is abszolút úttörő szerepe van a Spyderco-nak. A rendőrség, mentők, illetve a hadsereg megkeresésére alkották meg a hegy nélküli, egyenes pengéjű és erősen recézett késeket, melyek ideálisak a mentőakciók során. Egy közlekedési balesetnél elsőrendű szempont a sérült kiszabadítása a gépjárműből, sérülésmentesen. Ez esetben el kell vágni az erős biztonsági övet, méghozzá gyorsan és hatékonyan. Ezért nincs a Rescue késeknek hegyük, ami például egy gyorsan mozgó motorcsónakban biztonsági szempontból igen fontos szempont lehet.

 

 

tervezokAz Amerikai cég mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy olyan tervezőket keressen meg akik a saját területükön már valami maradandót alkottak és nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. Meggyőző a lista: Bob Terzuola, Wayne Goddard, Michael Walker, Frank Centofante, Jess Horn, Bili Moran, Howard Viele, Tim Wegner és még sokan mások. A Spyderco kínálatában a felsorolt késtervezők által tervezett modellek egyediek, igazi gyűjtői modelleknek számítanak amellett, hogy mindegyik kés magán hordozza a jellegzetes Spyderco-s jegyeket: a kör alakú nyitófuratot illetve a hagyományos formavilágot. Fontos megemlíteni, hogy üzletpolitikájuk szerint a világ vezető tervezői által megálmodott modelleket megfizethető áron vezessék be a piacra, ezáltal mindenki számára elérhetővé tegyék.

 

 

bram-frankspyderco gunting knife

A taktikai és katonai kések tervezésekor bevált gyakorlat a Syderconál, hogy neves kiképzőtiszteket, katonákat kérnek fel erre a feladatra. Jó példa erre a Bram Frank féle Gunting, amely magas nyitófülének köszönhetően rendkívül sokoldalú önvédelmi eszközzé válik avatott kezekben. Nem véletlen, hogy piros nyelű változata, mely hegy és él nélkül került kialakításra, kifejezetten gyakorlókésnek készült.

 

 

 

c35bk

A legjobb és legegyszerűbb ötletek megvalósításához és kivitelezéséhez gyakran nagyon komoly technikai, technológiai háttérre van szükség. A Spyderconak ezen a téren sincs oka szégyenre: a legbonyolultabb pengeformákat, markolatokat is játszi könnyedséggel gyártják a mindíg legújabb lézertechnológiának köszönhetően. A Professional Rodeo Cowboys Association számára készített C35BK jelű, vagy egyszerűen csak "Q"-val jelzett, 1995-ben az amerikai Blade magazin által kitüntetett kés.

 

Összefoglalva a Spyderco modelljeit és termékeit azok számára ajánljuk elsősorban, akik elsőrangú szerszámot és megbízható társat szeretnének maguk mellett tudni, mindezt egyedi, formabontó megjelenéssel.

 

sal & gail glesser, founders of spyderco

Sal és felesége Gail Glesser a cég alapítói

 

logo-large

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu, Czurkó István Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.