Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

A túlélő kések

ezkes.hu2020-06-06Tudásbázistudásbázis, kés történelem, kések eredete, kések típusai

Túlélő kések

 

A túlélőkések bemutatásával, eddig nem foglalkoztunk a blogunkban így pár gondolatot osztanék meg ezzel a témával kapcsolatban. Azokat a kétségeket szeretnénk eloszlatni, mely eme nagy késcsaláddal kapcsolatban merültek fel az évek során Magyarországon.

 

Sokan megmosolyogják ezeket a robosztus késeket és csendesen megjegyzik: nagyon szép és jó,de igazából csak "operett kések". Van némi igazság ebben a szemléletben, hiszen a magyar ember kezébe ritkán kerül egy igazán komoly fejlesztést látott, az életből illetve a katonai tapasztalatok figyelembe vételével kialakított kés, amely tényleg egyetlen célt szolgál: a túlélést. A mindennapok szocializált, komfortos kényelmében egy hozzánk hasonló laikus nem is gondolhatja végig, mekkora jelentőséggel bír a túlélőkések felszereltsége illetve azok megbízhatósága. Ha kerültünk már olyan helyzetbe, ahol egy darab fém, egy rugalmas zsinór, vagy egy hegyes drótdarab segített ki szorult helyzetünkből, talán elismerőbben mustrálgatjuk majd ezeket a késeket, melyek adott helyzetben valóban életet menthetnek...

 

Talán az emberek és túlélőkés fogalma a magyar embereknél John Rambo kapcsolatára vezethető vissza, mivel a 30 évvel ezelőtti rajongás átcsapott furcsa iróniába. A United Cutlery által forgalmazott legendás Rambo sorozat kései a filmben is használt tőrök hű másolatai. Ezek a kések elsősorban gyűjtőknek készültek, mára már tudjuk,hogy nem igazán alkalmas a túlélésre. A markolatba rejtett eszközök alapvetően szükségesek : horog, horgászzsinór 4-5 darab gyufa (vízhatlan csomagolásban, steril szike, iránytű), de a markolat kialakítása a benne rejlő eszközök miatt kényelmetlen és sérülékeny.

 

Mivel feladatuk szerint nem támadó, sem védekező kések, hanem a természetben (erdőben, mocsárban, sivatagban, stb.) előforduló összes, váratlan helyzet megoldását szolgálják, elsődleges szempont a nagy méretű, robosztus és vastag penge. A pengehát vastag a durvább hasítások és vágások elvégzésére. Az élkiképzésnél és anyagválasztásnál a tervezőt két szempont vezérli: az elsődleges éltartósság mellett a fontos szempont a korrózióállóság.

 


Mindenesetre ezek a kések azok számára válhatnak nélkülözhetetlen eszközzé, akik a természetjárást a lehető legszélsőségesebb körülmények között űzik: a turistaútvonalakat messze elkerülik, nem zavarja őket az időjárás zordsága, a természet vadsága. Bár elsősorban ilyen terepek külföldön találhatók, de a hazai terepviszonyok tökéletesen megfelelnek a felkészítő tábor megtartásához. így nemcsak a saját fizikai és pszichés határainkkal leszünk tisztában, hanem tökéletesen megismerjük felszerelésünk minden lehetőségét. Apróbb trükköket, fogásokat tanulhatunk, és mindezen tapasztalatokkal felvértezve tökéletes csapattal már bátran vághatunk neki a nagyvilágnak. Tekintettel arra, hogy a nagy késgyártó cégek már évtizedek óta kiemelt figyelmet fordítanak a "survival" késekre, számos gyártó kínálatának csúcsmodelljeinek is ezek a robosztus eszközök számítanak. Ezek a modellek több éves kutatómunka eredményeként látták meg a napvilágot, nem csoda hát, hogy minden részletben aprólékosan kidolgozottak és kiválóan használhatóak a terepen. Nem akarok leghíresebb túlélőkés gyártót kiemelni, hiszen minden gyártónak van túlélőkése, nem csak katonai egységek részére, bár terepen is derekasan megállják a helyüket, hisz borotvaélesre köszörült pengéjük kiváló minőségű acélból készült.

 

Az impozáns kínálatból még érdemes megemlíteni az amerikai Chris Reeve altal gyártott tetőtől talpig fekete túlélőkést is. Ez a modell egyedi, teljes egészében kézi gyártású, így ára is jóval magasabb, de a pénzünkért valóban első osztályú remekművet kapunk.

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.