Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Az Opinel történelem

ezkes.hu2020-01-23Kés gyártók, Kés történelem, Legendás késektudásbázis, kés történelem, kések eredete, tudásbázis

Az Opinel kezdetek

Victor-Amédée Opinel az első kovácsműhelyét Gevoudaz-ban, egy faluban alapította Saint-Jean-de-Maurienne közelében.

 

 

Fia, Daniel később mellette dolgozott, és apja halála után átvette a műhelyt. Híres szerszámgyártóvá kellett válnia, hiszen apját nagyra becsültek azok a parasztok, akik tőle vásárolták sarlókat és más mezőgazdasági szerszámokat. Joseph Opinel 1872-ben született és Daniel Opinel legidősebb fia volt. 

 

 

1890-ben Joseph 18 éves lett, és a családi szerszámkészítő műhelyben dolgozott. Az új gépek és az innovatív technológiák iránti szenvedélye hatására elkészítette saját fényképezőgépét, és hamarosan keresett esküvői fényképész és portréfotós lett.

 

 

A gépek és a gyártási folyamatok iránti vonzódása miatt úgy döntött, hogy tervez egy zsebkést, amelyet modern technikákkal gyárthat. Apja kívánsága ellenére, aki inkább a kézi készítésű szerszámokat és a hagyományos kézműves munkát részesítette előnyben, Joseph minden szabadidejét a forma finomításával és egy kis zsebkés elkészítésével töltötte: az Opinel megszületett! Joseph Opinelnek az elképzelése az volt, hogy a kést különböző méretekben kell készíteni, amely így megfelelő lesz a különböző kézméretekhez és a zsebkést ezáltal különböző feladatokhoz használhatóvá teszi. 1897-ben kifejlesztett 12 különböző méretet, 1-től 12-ig számozva. Méretezése is az egyszerűség jegyében került kialakításra: 4, 6, 8, 10, stb. méretek szerint kapható. A számok a penge hosszát határozzák meg centiméterekben. Manapság a legkisebb Opinel, a 2. számú, 3,5 cm-es pengével rendelkezik, és a legnagyobb kés a 12.-es számú.

 

 

A kereskedelmi siker folytatódásával Josephnek nagy mennyiségeket kellett gyártania. Elhagyta apja kovácsműhelyét, és új gyárat a Pont de Gevoudaz-ban építette a családi műhely közelében. Ebben az új épületben korszerűsítette a termelést és olyan gépeket fejlesztett ki, amelyek nagyobb sebességgel tudják gyártani a késeket és szerszámokat. Hidraulikus turbinájával ő volt az első a faluban, ahol villanyáram volt! Miután felszerelte a villamos energiát a műhelyében és az otthoni házában, úgy döntött, hogy néhány utcai lámpát is elhelyez az úton amely a gyárba vezet. A faluban egy idős hölgy, akit rendkívül lenyűgözött a rendszer, megkérdezte tőle, hogyan sikerült "olajhoz jutnia a kábeleken ..."

 

1565-ben a francia IX. Károly király elrendelte, hogy minden egyes kézműves a koronás emblémát helyezze el az általa készített árukra, így igazolva származásukat és minőségüket. Ennek a hagyománynak a követése jegyében Joseph Opinel 1909-ben a koronázott kezet bejegyeztette védjegyként, melyet a városuk címeréből kölcsönzött.

 

 

 

1915-ben Joseph rájött, hogy soha nem lesz képes vállalkozását kibővíteni, ha ebben a távoli faluban marad. A háború közepén úgy döntött, hogy körbejárja a környéket, hogy megtalálja a tökéletes helyet. Chambéry külterületén, Cogninban, egy régi cserzőművet vásárolt saját vízesésével a Hyères-csatornán. A helyiségek régiek voltak, de az új épület legfőbb előnye volt,hogy a vasútállomás közelében helyezkedett el. Fontos szempont volt a nagy vasúti és közúti hálózat középpontjában állni. Ezidáig öszvéreket és ökröket használtak Gevoudaz-ból, Saint-Jean-de-Maurienne-be történő szállításához. Néhány hónapra volt szükség a helyiségek felújításához, és 1917-től Joseph, két fia, Maurice és Léon segítségével, megkezdte az Opinel márka ipari és kereskedelmi fejlesztését.

 

1926 januárjában egy nem teljesen eloltott fatüzelésű kályha tüzet okozott, amely az egész épületet elpusztította. A Opinel család úgy döntött, hogy új modern helyiségeket épít fel, amelyek jobban megfelelnek a nagyszabású terveiknek. Néhány hónapon belül 1927-re elkészült egy modern gyár és teljes kapacitással elkezdődött a nagyüzemi gyártás.

 

 

1950-ben Maurice fia Marcel Opinel 23 éves volt, és első néhány évét a nagybátyjának, Léonnak a keze alatt töltötte, aki a marketingért és az adminisztrációért volt a felelős. Marcel, aki imádta a gépeket, csakúgy, mint előtte az apja, a műhelyek és a gyártás irányítását vette át. Abban az időben a gyár több mint ötven embert foglalkoztatott.

 

 

1955-ben Marcel Opinel, aki a kés biztonságának javításán dolgozott, feltalálta a Virobloc® rendszert. A régebbi modelleken nem volt rögzítő gyűrű és azok szimplán, rugó vagy bármilyen más zárszerkezet nélkül nyitódtak-záródtak. Marcel hozzátett egy elfordítható hüvelyt, amely rácsúszott a rögzített hüvelyre, bezárva a barázdát, és ezzel rögzítve a pengét nyitott helyzetében. Az ötlet elég egyszerű volt, de nehéz volt megvalósítani. A 90-es években a Virobloc® rendszert úgy módosították, hogy rögzítse a pengét zárt helyzetben is. Először csak néhány modellnél használták, majd 2000 óta minden modellen megtalálható.

 

 

 

Az Opinel zsebkés egyszerű szerkezete, de rendkívül széles skálájú markolatanyagokból készített választékának köszönhetően az Opinel a gyűjtők egyik kedvencévé vált. A penge kiváló minőségű szénacél, kiváló éltartó, mégis könnyen élezhető. A rozsdamentes változatok pengéje 12C27 Sandvik rozsdamentes acél, amely megfelelő hőkezeléssel kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Leginkább a fa markolatot alkalmazzák, amit tölgy, bükk vagy olajfából készítenek. Vannak exkluzív változatok, amelyeket bivalyszarv, kosszarv és trópusi fa markolattal készítenek. Manapság nem ritka a több ezres, legkülönbözőbb alapanyagokból összeállított Opinel gyűjtemény tulajdonosa sem. A hagyományos Opinel formavilágától kicsit eltérő modell a cég választékában az enyhén laguiole utánérzéssel tervezett Opinel Effile, ami egy 10-15 cm hosszú pengéjű filéző kés. Pengéje karcsúbb és hajlíthatóbb, kialakításának köszönhetően tökéletes eszköz konyhai feladatok elvégzésére.

 

 

 

A kertészek (szemzők) számára készítették kacorkésüket, illetve a fűrészt, melyek vastagabb pengével és markolattal kerültek kialakításra.

 

 

 

A cég üzletpolitikája, miszerint a kés megjelenésén, egyszerűségén semmi esetre sem szabad változtatni, nemzeti ereklyévé emelte az Opinel-t. A korábban kizárólag kézzel készített kések, napjainkban a cég mérnökeinek saját tervezésű gépsorán kerülnek gyártásra.

 

 

 

Mint már említettük, az Opinel formavilága egyfajta letisztult konzervativizmust tükröz, a Fun és az Outdoor széria kivételével, mellyel a fiatalabb késkedvelőket kívánják meghódítani. Találhatunk itt a legkülönbözőbb színes mintázattal kialakított műanyag, gumírozott nyelű és sötétben foszforeszkáló Opinelt is. 1985-ben nagy sikerként könyvelhették el, hogy az Opinel kés a világ száz legszebb termékének katalógusában is helyet kapott. Érdekes színfolt a millenniumok alkalmából tervezett zsebkések is, melyek különleges díszítésekkel, igazán gyűjtői darabnak számítanak, nemcsak az Opinel megszállottak körében.

 

 

 

A 70-es években óriás méretű zsebkést gyártottak kis mennyiségben promóciós cikkként, amelyet a kirakatokban használhattak. A kiskereskedők a magánszemélyek kérése miatt felkérték az Opinelt, hogy készítsen nagyobb mennyiségeket, így a 13. számú óriás pengéje 22 cm hosszú a kés nyitott állapotban 50 cm hosszú.

 

 

Manapság, ha egy kicsit is elbeszélgetünk egy franciával a zsebkésekről, a hazai Opinel név az elsők között lesz amelyet megemlít. Mint a svájciaknak a Victorinox, olyan a franciák számára az Opinel. Olyannyira, hogy a franciák általában minden zsebkést egyszerűen csak Opinelnek hívnak. Az Opinel azon legegyszerűbb zsebkések közé tartozik, amelyeket valaha kitaláltak. Mesteri kialakítása, előnyei és használhatósága pont az egyszerűségéből adódik.

 

 

 

Maurice Opinel 2016. augusztus 18-án elhunyt, így jelenleg két fia vezetti a céget. François Opinel az elnök, Denis Opinel pedig az ügyvezető igazgató.

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.