Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Kés ápolás, karbantartás

ezkes.hu2022-05-19Tudásbázis, tudásbázis, minőségi konyhakés,

Kés ápolás, karbantartás

Ha befektetett egy minőségi konyhakés készletbe, vagy egy profi szakácskésbe, természetesen azt szeretné, ha egy életen át tartanának. Minden nap magánál tart magánál egy zsebkést? Bizonyára került már olyan helyzetbe, hogy valamit vágni kellett volna, olyankor igencsak hasznos, ha kéznél van egy bicska. És megfelelően karbantartja is? Nem tudja hogyan? Hadd mutassuk meg a kések gondozásának helyes lépéseit, majd a gyakori hibákat, amelyeket el kell kerülni, ha azt szeretnénk, ha vágóeszközeink sokáig a társunk legyen, vagy esetleg a fantasztikus gyűjteményét az unokáknak szeretné átadni.

Ezért javasoljuk mindenkinek, hogy sajátítsa el a karbantartás egyszerű praktikáit és szerezze be az ehhez szükséges minimális eszközöket és anyagokat. A minőségi vágóeszköz rendszeres karbantartást igényel. Ha a rendszeres karbantartást elhanyagoljuk, akkor a legjobb kés is használhatatlanná válik és ezen csak egy költséges (vagy kétes) kimenetelű, némi szakértelmet igénylő élezés javíthat némiképp, de a kés már soha sem lesz olyan, mint új korában.

A konyhai szokásaink, néhány egyszerű kis változása nagyban hozzájárulhat a védelemhez.

Mosogassa el kézzel! Még akkor is, ha a kés mosogatógépben mosható, még mindig legjobb kézzel elmosni. Ha az összes, konyhai munkánk során használt kést egyesével elmossa, akkor nagyon kicsi az esély arra, hogy a penge kicsorbuljon. Egy jó kés sokféleképpen elősegítheti az időmegtakarítást - viszonozza ezt az odaadást azzal, hogy egy percet szán kézi mosogatásra! Általában megfelel, ha a késeket hagyja megszáradni. Azonban a penge rozsdásodásának minimalizálása érdekében törölje szárazra egy konyharuhával azonnal az elmosás után. Ez azt is lehetővé teszi, hogy azonnal biztonságos helyre tegye el őket.

Ne tárolja őket egymásra ömlesztve egy konyhaszekrény fiókjában!

Más késekhez koccannak és a fiók kihúzása és betolása által okozott mozgások is károsak lehetnek az éles konyhakésekre. Ha nincs más lehetősége és ott akarja tárolni őket, használjon pengevédőt a penge védelméhez.

Azonban a legjobb megoldás, ha beteszi őket egy késtartó blokkba vagy egy falra szerelhető mágneses késtartóra. A mágneses késtartó nagyon kényelmes, mivel látja a pengéket, és azonnal tudja melyikre van szüksége. Lehet, hogy nem nyújt akkora védelmet a szennyeződésektől, de a helyén tartja a késeket, és megakadályozza, hogy egymásnak ütközzenek. A fából vagy bambuszból készült késblokk a legjobb otthon a kései számára. Először is, megvédi a pengéket a szennyeződésektől. Minimálisra csökkenti a balesetek esélyét és a konyhakéseink is védve vannak a konyhában lévő egyéb eszközöktől.

A borotvaéles pengének vékonynak kell lennie. Így bármennyire kiváló az anyag amiből készítették az élszalag mindig nagyon hajlamos a sérülésekre, ha olyan dolgokkal érintkezik, amelyeket nem vágására terveztek, például egy kerámia tányér vagy egy fém munkalap. Adjon esélyt a késnek a túlélésre, és tegyen egy vágódeszkát a kése alá használat előtt. A fa vágódeszka a legjobb társa a pengéknek. A műanyag is megfelel, azonban hosszú távon kissé nehéz fertőtleníteni.

Mindig használjon vágódeszkát!

Most pedig nézzük meg közelebbről a zsebkések karbantartását, ugyanis jelentősen meghosszabbíthatja a kése élettartamát, és garantálja, hogy minden körülmények között megbízhatóan működjön.

Szükségünk lesz talán néhány alapeszközre a karbantartáshoz, de ezeket könnyen beszerezheti bármelyik szerszám üzletből. Törlőkendő és fülpálcika mindenhol a háztartás része, ezekhez még beszerezhetünk speciális késolajt, de a varrógépolaj is megfelel.

Tisztítás

Ha nem akarjuk szétszedni a kést, kezdetnek a sűrített levegő is megfelelő, lehetőleg vékony fúvókával. Nedvesítsen meg egy papírtörlőt alkohollal, és tisztítsa meg az összes sík felületet. Különösen óvatosnak kell lennünk a penge tisztításakor, hogy ne vágjuk meg magunkat. A hajlatokhoz és a keskeny hornyokhoz, fülpálcika vagy egy fogpiszkálóra tekert minimális vatta is tökéletes, főleg a kisebb, nehezen hozzáférhető helyekhez. Előfordulhat, hogy a rozsdamentes késen nem kívánt foltok jelennek meg. Használjon egy kis ásványi olajat és dörzsölje át a területet. Ha zsebkésünket evéshez is használjuk, élelmiszerekkel is fog találkozni, erre a célra érdemes tiszta lenmagolajat használni.(nem savasodik, mint az étolaj)

Szétszerelés

A gyártók általában torx fejű csavarokat használnak. Válassza ki a megfelelő méretű bit-et és óvatosan távolítsa el az összes csavart a késből. Készüljön fel arra, hogy ez nem mindig egyszerű művelet, mert gép húzza meg a csavarokat. Gyakorlatilag a G10 vagy üvegszálas anyagba menetvágás nélkül hajtják be ezeket. Ha a csavar nem lazul meg, akkor erőszakkal ne próbáljuk meg eltávolítani, mert a fejet tönkretennénk. Ebben az esetben egyszerűen melegítse őket hajszárítóval, majd csavarja le őket. A melegtől az anyag kitágul és nagyobb esélye lesz a sikerre.

Olajozás

Maga a kések kenése is fontos. Nem számít, milyenek a csapágyak, a szennyeződés mindig eljut hozzájuk. A megszáradt lerakódások sem jók. Ezért tanácsos időről időre kitisztítani alkohollal és utána megkenni olajjal a tengelyt és a csapágyakat. Csak néhány csepp, és azonnal megérezheti a különbséget. Vigyázzon, ne vigye túlzásba a mennyiséget, mert a túl sok kenőanyag kiszivárog a késből.

A zsebkés összeszerelése

A kés szétszerelésének fordított sorrendjében haladjunk. Bonyolultabb záraknál (pl.axis lock) érdemes keresni és megnézni a feltöltött videókat, sok hasznos információhoz jutunk olyanoktól, akik már ismerik egy adott típus minden buktatóját. A csavarokat minimális ragasztóval is visszatekerhetjük a menetbe, de ne használjunk pillanatragasztót semmi esetre sem. Körömlakk a legmegfelelőbb erre a célra, mert a későbbiekben újra szétszedhetjük a zsebkést, de megakadályozza a csavar kilazulást. A penge tengelyét csak annyira húzza meg, hogy a penge könnyen kinyíljon és bezáruljon.

A nem rozsdamentes pengék több odafigyelést, gondosabb karbantartást igényelnek. Idővel a felületi elszíneződés megjelenése elkerülhetetlen, ami egy teljesen természetes folyamat szénacél pengéknél, nincs semmilyen negatív következménye. Korróziókeltő hatása a savasabb élelmiszereknek, paradicsom, hagyma stb. van. A használatot követően lehetőleg rövid időn belül le kell mosni a késpengét. Erre langyos, mosogatószeres víz elegendő, de célszerű rögtön a tisztítás után szárazra is törölni a késünk. Ha a kés rendszeres használatban van, valószínűleg ennyi már elég is lesz. Ritkább használat esetén egy vékony olajréteg plusz védelmet adhat. Amennyiben vadászkésünknek bőr tokja van, ne tároljuk a tokban a kést, mert a cserzett bőrből a környezeti nedvesség hatására kicsapódnak a cserzéshez használt anyagok, amik rozsdásodást okoznak a késpengén.

 

 

Copyright © 2013-2022 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.