Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Konyhakésekről általában

ezkes.hu2020-01-11Konyhakésekminőségi konyhakés, szakácskés, fenőacél

Milyen legyen a jó konyhakés?

Egy jó konyhakés talán a legfontosabb kelléke a konyhának, egy olyan szerszám, amely nélkülözhetetlen mindennemű étel elkészítésénél. Más-más jellegű és karakterű konyhakéssel lehet csak szakszerűen,  jól előkészíteni, dolgozni. Ha például vékony szeleteket szeretnénk vágni egy sültből vagy épp egy halból, akkor egy hosszú, vékony pengéjű késre van szükség. Előkészítéshez, daraboláshoz, például hagymavágás vagy húsok szeletelése, egy kissé vastagabb, szélesebb pengéjű kés való. Mást igényel egy formázás kialakítása hidegtálhoz, vagy például egy paradicsom-uborkadísz készítése. Erre a feladatra egy kicsi, könnyen kezelhető késre van szükség.

Hány fajta kés szükséges egy átlagos háztartás konyhájába?

Minimum három különböző típusú késsel el lehet végezni a konyhai műveletek nagy részét. Ezek egy vékony és egy vastagabb, szélesebb pengéjű konyhakés, valamint egy kisebb pengéjű a finomabb munkákhoz. A negyedik kategória lehet egy masszívabb kés a keményebb anyagok, vékony csontok átvágásához.

Konyhai mindenes, hámozáshoz-díszítéshez

 

 

Széles pengéjű szakácskés, daraboláshoz

 

 

Szeletelő konyhakés

Szeletelő kés, segítségével vékonyra vághatjuk a húst, halat, sülteket

 

Milyen elsődleges szempontok alapján vásároljunk konyhakést?

Mára sok tucatnyi, különböző kialakítású és méretű konyhakést, szakácskést találhatunk sok gyártó cég kínálatában. Egy átlagos vásárló nem a használhatóság és anyagminőség alapján vásárol, hanem inkább a külsőségek alapján dönt. Fontos szempont számára, hogy egy kés megjelenésre szép, esztétikus legyen. Természetesen a kinézet is fontos, de inkább a kés anyagára, annak éltartósságára helyezzük a hangsúlyt. Itt elmondhatjuk, hogy egy márkanév kötelez is, inkább ne vásároljunk ismeretlen gyártású, bizonytalan, nem feltüntetett anyagú konyhakést. A kés élessége talán a legfontosabb tényező.

Egy éles kés

 

A konyhai balesetek többségének okozója az életlen, kevésbé kimunkált kés. Az ilyen kések nem vágnak, hanem inkább megcsúsznak a használat során. Elsődleges, hogy egy jól élezett és kivitelezett, hibátlan nyelű, biztos fogású, jellegének megfelelő késsel dolgozzunk a konyhában.

 

Hogyan tisztítsuk használat után és miképp tároljuk késeinket?

Elmondhatjuk, hogy a mosogatógép egy minőségi konyhakés "gyilkosa". Nem szabad nagyon forró vízben elmosni, természetesen zsíroldó mosogatószert használhatunk, de ezek többségében foszfát alapúak, amelyek roncsolják a pengét, ha rajtamaradnak, így zsírtalanítás után, alapos öblítésre is szükség van.

A kovácsolt vas, illetve nem rozsdamentes késeket kíméljük a savaktól (ecet,citromsav) és mosogatás után töröljük alaposan szárazra. A rozsdamentes anyagú konyhakést (néha, ha szükség van rá) tisztíthatjuk különböző a célnak megfelelő vegyszerrel is. Fontosnak tartom a szakszerű tárolást is, nem szabad a késeket egymás hegyén-hátán tárolni. Jól jöhet egy pengevédő, vagy fából készült univerzális késtartó.

Késrató blokk

 

Fontos a biztonság

Jobb minőségű és kivitelezésű késeknél a gyártója mindig nagy súlyt helyez arra, hogy ne csak tetszetős, de biztonságos is legyen, használat közben védje a kezet az esetleges sérülésektől. A nyél kialakítása és anyaga meggátolhatja a kezet abban, hogy rácsússzon a pengére. Fontos biztonsági szempont, hogy a kés nyele akkor se csússzon, mikor az ember keze zsíros vagy nedves. A kés felépítése olyan legyen, hogy ideális súlyelosztást biztosítson használat közben.

Jó súlyelosztásrossz súlyelosztás

Ezek mind olyan meghatározó tényezők egy jó konyhakésnél, melyek elsődleges szerepet töltenek be, amikor a minőségről beszélünk.

 

Mik lehetnek még azok a kiegészítők, melyeket minden konyhába ajánlunk egy alap késkészlet mellé?

Természetesen vannak olyan mellékszereplői a késkészleteknek, mint például a húsvilla és ételcsipesz,

de rengeteg hasznos ám nem nélkülözhetetlen kiegészítőt is találhatunk. Néha meg is kell éleznünk késeinket (akár használat közben is) így egy minőségi fenőacél beszerzésén is érdemes elgondolkodni. Jobb minőségű késeket nem ajánlatos silány, rossz minőségű fenőacéllal élezni, hisz ez inkább karcolja, roncsolja egy finoman megmunkált kés pengéjét mintsem hogy élesítené azt. Egy minőségi fenőacél rúd használata tehát fontos, főként, ha valakinek  jó minőségű és sok konyhakése van.

 

 

Tiszteljük a késeket és bánjunk velük úgy mintha társunk lenne a konyhában, és akkor egy életen át kitartanak.

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.