Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Rex Applegate ezredes

ezkes.hu2020-10-29Kés történelem, Legendás késektudásbázis, kés történelem, kések eredete, legendás kések

Rex Applegate ezredes

rex applegate ezredes

Rex Applegate

Rex Applegate önéletrajza leginkább egy kalandregényhez hasonlítható. Családja a legősibb, Oregonban letelepült famíliák közé tartozik. Nagybátyja, aki mellesleg a Remington puskák díszítésében ért el szép eredményeket, Rex-et már fiatal korában bevezette a vadászat rejtelmeibe.

Egyetemi tanulmányait is a közeli Oregoni Egyetemen fejezte be, pár hónappal a második világháború kitörése előtt. Toborzólevélre nem volt szüksége, azonnal önként csatlakozott a hadsereghez. Kimagasló eredményeivel és teljesítményével hamar magára vonta „Vad Bili" Donovan hadnagy figyelmét, aki katonai körökben a Stratégiai Szolgálati Iroda alapítójaként szerzett magának hímevet. Donovan személyesen bízta meg a fiatal Applegate-et azzal a nemes a feladattal, hogy mindent megtanuljon a fegyveres és kézi közelharcról. Tanítványa tapasztalatait a később létrehozott híres közelharc kiképző táborban kívánták hasznosítani.

rex applegate kiképző tábor

Applegate a megfelelő ember volt a megfelelő időben és helyen. Megalapította a híres „B szektor" néven ismertté vált közelharc kiképző központot, mely területén ma az elnöki pihenő létesítmény, Camp Dávid található. Angliában további tapasztalatokra tett szert, kiképzésben vett részt az angol „commando" alakulatnál és egyéb speciális bevetésekre specializálódott egységeknél. A kommandós egységekkel számos német vonalak mögötti bevetésben vett részt. Ezalatt baráti és bajtársi kapcsolatot alakított ki W.E. Fairbairn-el és E. A. Sykes-al, akik a közelharc területén értek el kimagasló érdemeket. Fairbairn és Sykes közös terve alapján született meg a legendás F-S harci kés is, mely talán a második világháború leghíresebb tőrévé vált. Említésre méltó, hogy a háború előtt mindketten a Shanghai-i Különleges Rendőrség kötelékében, a világ legkeményebb rendőrségi szervénél teljesítettek szolgálatot.

 

img_20201018_0001

Applegate/Fairbairn Combat Smatchet

Fairbairn segítségével Applegate hamar elsajátította a legkülönbözőbb közelharci technikákat is, mely képessé tették az oktatásra és kiképzésre. Ebben az időben Applegate az Egyesült Államok elnökének, Theodore Roosevelt-nek a személyi testőreként is szolgált. Fairbairn-el közösen vágtak bele az F-S kommandós kés és a smatchet (kétélű, nagyméretű pengével ellátott harci kés) továbbfejlesztésébe és tökéletesítésébe, de mivel a háború nem sokkal később befejeződött, e kések bevezetése is elhalasztásra került. Ezek a modellek csak évtizedekkel később, számos késgyártó termékeként jelentek meg kereskedelmi forgalomban Applegate/Fairbairn Combat Knife és Applegate/Fairbairn Combat Smatchet elnevezés alatt.

 

Böker A-F kések

A Böker céggel való együttműködés eredményeként Applegate az eredeti A-F modellt továbbfejlesztve, tervezte meg a kydex tokjából pillanatok alatt előrántható Applegate-Fairbairn harci kést.

 

Böker és Al-Mar A-F kések

Legutóbbi tervei között szerepelt az A-F kés kisebb, csizmaszárban-bakancsban is hordható változata. Ennél a késnél nagy hangsúlyt fektetett a penge kialakítására, melyet a 2000 éves japán lándzsahegyek formavilágából merített. A pengét geometriájának köszönhetően csak egy oldalon kell élezni és félelmetes áthatoló erővel bír, már a más késekhez szükséges erőkifejtés felénél is. A penge anyaga 58 Rockwell keménységű 440C rozsdamentes acél. Az ergonómialilag tervezett markolat, csúszásgátló felülettel került kialakításra, anyaga üvegszállal megerősített Delrin műgyanta. A markolat belsejében elhelyezett súlyok garantálják a használat közbeni tökéletes egyensúlyt. A minőségellenőrzés elősegítése érdekében kések markolatát egytől egyig számozással látják el. A fény visszatükrözés elkerülése érdekében a fémfelületeket speciális matt festékréteggel kezelik.

 

Applegate damaszk pengés kések

Sorszámozott gyűjtői modellek

Rex Applegate élete során számtalan könyvet és értekezést is írt, melyek a mai közelharc-kiképző központok tananyagának alapját képezik. A háború után Latin Amerikában telepedett le, ahol a gyakori tüntetések és civil zavargások megfékezéséhez látta el szakmai tanácsokkal a hadsereget. A mexikói hadsereg oktatójaként hamar az ezredessé léptették elő.

 

colonel rex applegate

1998 Július 7-én Rex Applegate Scottsburgi (Oregon) otthonából San Diegóba (Kalifornia) utazott, hogy előadást tartson egy fegyveres közelharccal kapcsolatos konferencián. Még 84 évesen is az a cél vezérelte, hogy megváltoztassa a rendőrségi lőfegyverkiképzés, általa igencsak élesen bírált módját. Sajnálatos módon San Diego-i tartózkodása alatt szívrohamot kapott és július 14-én elhunyt.

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

 

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.