Természetesen szinte a legtöbb késsel lehet dobálni, de előbb-utóbb tönkremegy. A dobókésnek nincs éle, ez nehezítené a stabil fogást. Egyenletes a súlyelosztása, hogy jól tudjon forogni. Egy megfelelő súlyelosztású kés súlypontja, pontosan a kés hosszának felénél van. A súly biztosítja a kés stabil röppályáját és a célba hatoláshoz szükséges mozgási energiát. Egy nehezebb kés stabilabban repül, és mélyebbre fúródik a célba, mint egy könnyebb. Általában egy darab fémből készítik és nincs rajta markolatpanel. A hegynek jó behatolóképessége, általában a kés hossztengelyére szimmetrikus. A hossza alapvetően meghatározza a használhatóságát. Minél hosszabb egy dobókés, annál kevesebbszer fordul meg egy bizonyos távolságon. Alapvetően egy hosszabb késsel távolabbról lehet célba találni, mint egy rövidebbel.
Gyakran ismételt kérdések
Mit jelent a HRC érték a késnél? Milyen keménység az ideális?
A HRC (Rockwell keménység) a kés acéljának keménységét méri. Egy jó minőségű kés, konyhakés általában 56-62 HRC között van. A magasabb szám jobb éltartást, de nagyobb törésveszélyt jelent.
Milyen gyakran és mivel élezzem a késemet?
A mindennapos élfenntartáshoz használjon fenőrudat (acél vagy kerámia) minden használat előtt. A valódi élezéshez (amikor már a rúd sem segít) használjon élezőkövet vagy kérjen profi élezést.
Megjelent egy kis rozsdafolt a szénacél késen. Mit tegyek?
Ez természetes a magas széntartalmú késeknél! Próbálja meg finom dörzsivel vagy egy kevés szódabikarbónás vízzel eltávolítani. Figyeljen rá, hogy utána azonnal szárítsa meg, és olajozza be a pengét egy kevés ásványi olajjal.
Milyen markolat a legtartósabb (G10, Micarta, fa)?
A G10 és a Micarta modern kompozit anyagok, rendkívül tartósak, időjárásállóak és kiváló tapadást biztosítanak. A fa markolat esztétikus, de védeni kell a nedvességtől és a szélsőséges hőmérséklettől.
Mi a különbség a különböző acélok (pl. D2, rozsdamentes, szénacél) között?
Röviden: rozsdamentes = korrózióálló, kevésbé éltartó; szénacél = szuper éltartó, de igényli a rendszeres tisztítást. Bővebb információt a kés acélokról, jellemzőiről és fajtáiról >-ebben a blog cikkben talál.