A japán konyhakések, szakácskések a világ legjobb konyhakései közé tartoznak. A hagyományos, mesteri megmunkálást modern technológiákkal ötvözik, melynek köszönhetően a késgyártás legkiválóbb termékei.
Konyhai kés
Egy hatékonyan működő konyhához elengedhetetlen eszköz a minőségi konyhakés, szakácskés. De mitől jó egy konyhai kés? A penge mérete, anyaga, kialakítása és formája mind fontos egy jó konyhakésnél. Kínálatunkban megtalálható szinte minden típusú konyhakés (darabolókés, filézőkés, hámozókés, szeletelőkés,csontozókés,kenyérvágókés stb.) amire szükség lehet a konyhában. Minden egyes, webáruházunkban megtalálható konyhakés minőségi termék, de a kínálatunkból külön kiemelnénk a japán konyhakéseket, szakácskéseket, amelyek profi felhasználásra is alkalmasak.
Általános konyhakés - Sokoldalú felhasználásra alkalmas általános konyhakés.Használható szeleteléshez, daraboláshoz, zöldségek aprításához, hús felvágásához stb.
Szakácskés - A konyha mestereinek egyik legfontosabb eszköze a jó séfkés, amelynek az idők folyamán letisztult, jellegzetes formája, nyél és penge kialakítása optimális vágást tesz lehetővé. Mesterszakácsok, profik, kezdők és háziasszonyok mind nélkülözhetetlen eszköznek tartják ezeket a formájú konyhakéseket.
Santoku kés (japán séfkés) A santoku az egyik legnépszerűbb kés a japán konyhában. Megbirkózik a nehezen aprítható kemény nyersanyagokkal is.A japán szakácsok szeleteléshez, vágáshoz ezt a kést használják. Enyhén felfelé görbülő éle miatt zöldségek, zöldfűszerek aprításához is nagyszerűen használható.
Csontozó kés - A húsfeldolgozás leggyakrabban használt eszköze a csontozókés. A penge formája, vastagsága és hajlékonysága, a markolat alakja is megkülönbözteti ezeket a késeket a többitől. A konyhában is nagy szolgálatot tehetnek, ezért érdemes először ezt a fajta kést beszerezni.
Húsvágó kés - A húsvágó-szeletelő kés, ideális a nyers vagy sült hús szeletelésére és vágására. A hosszú penge biztosítja a húsok tiszta, egyenes vágását.
Daraboló kés - Hagyományos, nagy és széles pengéjű konyhakés zöldség és hús darabolására.
Filéző kés - A filézőkés ideális húsételek vagy halak filézéséhez. Általában hajlékony pengével, biztos fogást nyújtó markolattal.
Hámozó kés - Kicsi, éles könnyen irányítható kések, általában hegyesek, egyenes pengével. Zöldségek hámozására és aprítására való.
Az ipari és háztartási húsfeldolgozás vágóeszközei, az egyszerű bontókéstől a csontozókésig és a különleges szeletelő késekig.
Késkészlet - Alapvető késkészletek mindenfajta vágáshoz, asztali és konyhai használatra.
Szeletelő kés - A jó konyhai szeletelőkés könnyedén papírvékony szeletekre vágja a nyers húsokat, halakat, továbbá remekel a sült húsok, sonkák és a pulykasültek felszeletelésénél.
Kenyérvágó kés - A kés recézett élével nagyszerűen, szinte morzsálódás nélkül szeletelhető a kenyér.Egy igazán jó kenyérvágó késnek mindegy, hogy a kenyér kemény kérgű avagy puha héjú. Morzsa mentesen, egyenletesen szeli fel mindkettőt.
Yanagiba kés- Szeletelő, halfeldolgozó kés, vékony, véső-éllel kialakított pengével. Kiválóan alkalmas nyers hal vagy hús, rendkívül vékony szeletelésére pl. sushi, sashimi elkészítéséhez. A japán szakácsok azt tartják, hogy a nyugati kés viszonylagosan vastag élével, a nyers halak finom textúráját szétzúzzák és megsemmisítik a hal frissességét.
Gyakran ismételt kérdések
Mi a különbség a japán (magas széntartalmú) és a német (rozsdamentes) acélból készült kések között?
A magas széntartalmú (japán konyhakés) acél pengék hosszabb ideig tartják az élt, de érzékenyekenyebbek a rozsdára és rendszeres gondozást igényelnek. A rozsdamentes (német konyhakés) acél kevésbé éltartó, de korrózióállóbb és könnyebben kezelhető. Hasznos tanácsokat olvashat az alábbi blog cikkünkben a konyhakés választáshoz. Iránytű a konyhakések labirintusában
Melyik a leginkább higiénikus markolat (fa, műanyag, fém)?
A műanyag és a fém markolatok a leghigiénikusabbak, mivel nem szívják be a nedvességet és könnyen sterilizálhatók. A fa markolat esztétikus, de több törődést igényel és nem mosogatógép álló.
Mit jelent a HRC érték a késnél? Milyen keménység az ideális?
A HRC (Rockwell keménység) a kés acéljának keménységét méri. Egy jó minőségű kés, konyhakés általában 56-62 HRC között van. A magasabb szám jobb éltartást, de nagyobb törésveszélyt jelent.
Betehetem-e a konyhakéseimet a mosogatógépbe?
TILOS! A mosogatógép erős mosószerei, a magas hőmérséklet és a rezgés tönkreteszik a kés élét, korrodálhatják az acélt és károsíthatják a markolatot (főleg a fát). Minden kést kézzel, azonnal el kell mosni és szárazra törölni.
Milyen gyakran és mivel élezzem a késemet?
A mindennapos élfenntartáshoz használjon fenőrudat (acél vagy kerámia) minden használat előtt. A valódi élezéshez (amikor már a rúd sem segít) használjon élezőkövet vagy kérjen profi élezést.
Megjelent egy kis rozsdafolt a szénacél késen. Mit tegyek?
Ez természetes a magas széntartalmú késeknél! Próbálja meg finom dörzsivel vagy egy kevés szódabikarbónás vízzel eltávolítani. Figyeljen rá, hogy utána azonnal szárítsa meg, és olajozza be a pengét egy kevés ásványi olajjal.
Mi a különbség a Séfkés és a Santoku között?
A séfkés (szakácskés) egy hintázó mozgással történő vágáshoz ideális, hosszabb, ívelt pengéjű. A Santoku (japán séfkés) rövidebb, egyenesebb éllel rendelkezik, alkalmasabb aprításra, szeletelésre.
Hogyan tároljam a késeket biztonságosan?
Javasoljuk a mágnestartós sín vagy a késtartó blokk használatát. A fiókban történő, kések közé dobált tárolás balesetveszélyes és gyorsan kárt tesz a pengék élében.
Milyen kést válasszak, ha sokat főzök? (séfkés, santoku, kiskés)
Az oldalunkon található ->blogg cikkben hasznos tanácsokat talál a választáshoz.
Mennyi ideig marad éles egy jó minőségű konyhakés?
Ez használattól és a vágódeszka anyagától is nagyban függ. Ajánljuk a fa vagy műanyag vágódeszkát és a rendszeres fenőrúd, fenőacél használatát.
Mi a különbség a különböző acélok (pl. D2, rozsdamentes, szénacél) között?
Röviden: rozsdamentes = korrózióálló, kevésbé éltartó; szénacél = szuper éltartó, de igényli a rendszeres tisztítást. Bővebb információt a kés acélokról, jellemzőiről és fajtáiról >-ebben a blog cikkben talál.
Milyen élszögben kell élezni a késemet?
Konyhakéshez: A javasolt élezési szög: 15 fok (japán), 20 fok (európai). A legtöbb modern zsebkéshez a 20-25 fokos élszöget javasoljuk. Ez az élszög ideális a legtöbb vadászkés és outdoor kés számára is. Ha élező kővel dolgozik, tartsa ezt a szöget a penge két oldalán. Hasznos információkat erről a témáról, az alábbi blog cikkeinkben talál.
Hírlevél
















