Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

A Bowie kés legendája

ezkes.hu2019-07-26Kés történelem, Legendás késekkések eredete, bowie kés, tudásbázis, kés történelem

A Bowie kés "legendája"

 

James Bowie, Kentuckyban született 1796. áprilisban, de életét Louisianában töltötte. Fiatal korában sokat vadászott és a legendás bátorságát mi sem mutatja jobban, miszerint kötéllel fogott be aligátorokat, valamint előszeretettel szelídített medvéket és vadlovakat.

1803-ban a családja délre, Louisianába költözött. James és testvére Rezin Bowie jelentkeztek a louisianai seregbe, hogy az angol királyi sereg ellen harcoljanak. James és a testvére későn érkeztek, mert a harcok ekkora véget értek. 1812-ben a genti egyezmény a háború befejezését jelentette. Ezek után Bowie és a testvére Texasba mentek, ahol találkoztak egy hírhedt francia kalózzal, hogy akkora már az államokban, illegálisnak nyilvánított rabszolga kereskedésbe kezdjenek. James és Rezin az emberkereskedelemmel jelentős vagyonra tettek szert, majd miután felhagytak a rabszolga kereskedéssel, Bowie szintén illegális telekspekulációkba fektetett be. Louisianában 1814-ben telepedett le. A texasi forradalom (1835-1836) előtti időkben, Bowie-nak sok sikertelen próbálkozása volt a vagyona gyarapítására, például a hírhedt San Saba-i ezüstbányák felkutatása, ami teljes kudarcnak bizonyult.

 

Ezen időkben heves vérmérséklete miatt, sok verekedésbe, illetve harcba keveredett.

James Bowie western szalon

 

Testvére Rezin Bowie megtervezte, majd neki ajándékozta a legendává vált Bowie-tőrt. A kés egy viszonylag nagy méretűnek számító, 27 cm hosszú és 5 cm széles pengéjű kés volt, abban az időben szokatlannak tűnő formával.

 

Ám nem a penge volt a leginkább szokatlan újítás a késen, hanem a keresztvas. Ezidáig csak kardokon, tőrökön volt megtalálható, hogy a vágás kivédésekor ne csússzon az ellenfél pengéje a fegyvert tartó kézre. Az ötlet egy véletlennek volt köszönhető, miszerint egy vad megnyúzása közben, Rezin-nek rácsúszott a pengére a keze és súlyosan megsérült a balesetben.

James Bowie első híres tette, ami a késhez kötötte a nevét, egy Mississippi melletti szóváltásból kialakult verekedés volt, melynek során páran meghaltak és ő maga is súlyosan megsérült. Ez egy párbajjal kezdődött, ahol a két résztvevő, pisztollyal egymásra lőtt, de nem találták el egymást. Az egyik néző, ekkor rálőtt egy másik nézelődőre és el is találta. Ezzel elszabadultak az indulatok és Bowie elsütötte fegyverét a nézőre, de elhibázta. Egy jelenlévő bankár sikeresen mellbe lőtte Bowie-t. James Bowie, mit sem törődve a súlyos sérülésével, üldözőbe vette a bankárt a késével. A verekedés alatt, többen rátámadtak Bowie-re a késükkel, de ő visszaverte őket a méretes, jellegzetes formájú késével.

Gyakorlatilag erről a késharcról kapta későbbi nevét a kés és ezzel a konfliktussal beírta nevét a történelembe. A nagy pengéjű, akkor különleges formájúnak számító kés ezek után rendkívül népszerű közelharci fegyverré vált, és Texasban mindenki olyan késeket rendelt a kovácsoktól, mint amilyen Bowie-é volt. James Bowie 1831-ben feleségűl vette Texas kormányzójának lányát és végleg San Antonióban telepedett le.

 

James Bowie ezredes az Alamói csatában halt meg, 39 éves korában, amely szinte megváltás volt ekkor már a számára, mert igen előrehaladott tuberkulózistól szenvedett.

 

Mára már rendkívül sok gyártó palettáján megtalálható különböző Bowie típusú kés, melyek nem hiányozhatnak egyetlen gyűjteményből sem.

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.