Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Repülőgépen késekkel

ezkes.hu2024-03-29Tudásbázis, Tudásbázis,

Aktualítások a 2024-es nyaraláshoz

repülőgép

A kések repülőgépeken való szállítása évek óta kényes kérdés. Elemezzük a késtulajdonosok helyzetét a repülőtereken, és egyúttal a légitársaságok viselkedését is megvizsgáljuk.

A nagyrészt repülésmentes koronavírus lefutása után az európai turizmus ismét felgyorsult. Az "átlagember" idén ismét a megszokott úti céljaira, Olaszországba, a Kanári-szigetekre vagy az Adria partjára utazik. Többnyire repülővel és többnyire válogatott késekkel. És ezzel el is érkeztünk a téma középpontjába.

Uniós jogszabály létezik késekkel való légi közlekedésre

Az Európai Unió 2015 óta egy alapszabállyal szabályozza, hogy az utazók milyen tárgyakat vihetnek és melyeket nem vihetnek magukkal a tagállamok repülőterein és a repülőgépek fedélzetén. A rendelet teljes címe, amely egymásba ágyazott mondatokban íródott, így szól: "A Bizottság (EU) 2015/1998 végrehajtási rendelete (2015. november 5.) a közös légiközlekedés-védelmi alapkövetelmények végrehajtásához szükséges részletes intézkedések meghatározásáról".

https://jogkodex.hu/doc/9292159

Bármennyire is nehezen emészthetőnek tűnik a rendelet címe, a rejtélyes cím mögött egy könnyen érthető, kellemesen világos szerkezetű lista található az engedélyezett és tiltott tárgyakról.

Az első szakasz (4-C melléklet) a kézipoggyászban lévő tiltott tárgyakról ad tájékoztatást, míg a második szakasz (5-B melléklet) a feladott poggyászban lévő tiltott tárgyakra vonatkozik. A harmadik szakasz a folyadékok, aeroszolok és gélek (LAG) szállítására vonatkozó különleges információkat tartalmazza.

Az uniós jogszabályok szerint a repülőgépek kabinjában a következő tárgyak használata tilos: aprítószerszámok, például fejszék, balták, jégcsákányok és bárdok, borotvapengék, tapétavágó kések, 6 cm-nél hosszabb pengéjű kések, 6 cm-nél hosszabb pengehosszúságú olló a csuklótól mérve,
hegyes vagy éles élű harcművészeti eszközök, kardok és szablyák. A lista a biztonsági személyzet és az utasok számára is könnyen érthető: a hat centiméternél rövidebb pengehosszúságú kések engedélyezettek, a hosszabb pengéjű késeket nem lehet bevinni az utastérbe. Ez egyszerű, polgárbarát szabályozásnak hangzik, de nem minden EU repülőtér alkalmazza az uniós alapszabályt.

biztonsági ellenörzés

A magyar repülőtér szabályzata.

A magyar repülőtér honlapján hivatkoznak az uniós szabályozásra, és engedélyezik a legfeljebb 6 centiméteres pengehosszúságú kések és ollók szállítását.
A repülőtér honlapján a szövegben hivatkoznak a 2015/1998 EU 4-C függelék rendeleteinek a listájára.
https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/utasbiztonsagi_ellenorzes

Néhány évvel ezelőtt hanyagabbul végezték a poggyászellenőrzést, és a kések szállítására vonatkozó szabályokat gyakran önkényesen állapították meg az átvilágító személyzet tagjai. Akkoriban lehetséges volt, hogy egy Spyderco Military késsel a nadrágzsebben átmentél a biztonsági ellenőrzésen, hogy aztán a következő utazáskor egy hat centiméternél rövidebb pengéjű zsebkéssel, "tiltott tárgyra" való hivatkozással utasítsanak el. A rendőrség mostantól minden ellenőrzésért felelős, és következetesen alkalmazza az uniós rendelet szabályait. A késtulajdonosok jogbiztonsága tehát 2016 óta érezhetően javult a repülőtéri üzemeltetők részéről.

A késsel történő légi utazás és a légitársoságok belföldi szabályai.

A EU repülőtereken kialakult helyzetet vizsgálva reményt kelthet, hogy a kések tulajdonosai eleget tudnak tenni a légi közlekedésre vonatkozó uniós rendeletnek, és nem lesznek további zaklatásoknak kitéve. Ez tévedés, mivel sok légitársaság ragaszkodik a saját házon belüli tilalmakhoz.

A Lufthansa Csoport minden bizonnyal akaratlanul, de nem kevésbé hatékonyan csapja be ügyfeleit. Ha az utas rákeres a Lufthansa poggyászszabályzatára, akkor egy megjegyzés jelenik meg, miszerint a "jogalkotó" nem engedélyezné "bizonyos tárgyak" szállítását. A "Veszélyes tárgyakhoz" link mögött a tiltott tárgyak hosszú listája található, de a kések nem szerepelnek. Tehát az uniós rendelet érvényes, és a kések szállítása megengedett ugye? Tévedés. Csak az találja meg végül a kések, ollók és hasonló szerszámok általános tilalmára vonatkozó hivatkozást egy PDF-fájlban, aki aprólékosan átkutatja a Lufthansa honlapját.

A késtulajdonosoknak mindegyik légitársaságnál számolniuk kell a problémákkal, és a Lufthansa gyorsan "Frusthansa"-vá válhat (nemcsak a biztonsági ellenőrzésnél és a check-in-nél).

A holland KLM légitársaság információs oldalai sokkal ügyfélbarátabbak. A kézipoggyászra vonatkozó összes korlátozás egyértelműen fel van sorolva, és a légitársaság betartja a késekre és ollókra vonatkozó uniós szabályozási irányelveket. Az ausztrál Quantas légitársasággal való utazás ezzel szemben bonyolultabb. Minden információ csak angol nyelven érhető el, és a késekről, éles vagy hegyes tárgyakról, illetve a megfelelő szerszámokról nem találhatók információk. A poggyászkorlátozások kezelése és a tájékoztatás nagyon eltérő. A biztonság kedvéért a foglalás előtt írásban vagy e-mailben érdeklődjön a légitársaságnál.

Házirend vagy uniós rendelet?

Elvileg a légitársaságok házirendje érvényes. Mivel az uniós rendelet nem korlátozza a nemzeti jogot, a légitársaságok ugyanúgy hivatkozhatnak a házirendjükre, mint bármely más vállalat vagy magánszemély. A házirendben foglaltak szerint a tulajdonosnak joga van a tulajdonával rendelkezni.

https://www.bud.hu/utazas/jarat_es_utazasi_informaciok/utazasi_informaciok/legitarsasagok_poggyaszszabalyzata

A légi közlekedésre vonatkozóan ez azt jelenti, hogy a légitársaság tetszőleges szabályokat állapíthat meg a helyiségeire, beleértve a repülőgépet is, amennyiben ezek a szabályok nem sértik a hatályos jogszabályokat. Fontos, hogy időben tájékozódjon a repülőtér vagy a légitársaság "házon belüli" szabályairól, mert ha már van jegye, a biztonsági ellenőrzésnél vagy a beszállási pultnál folytatott viták csak kivételes esetekben vezetnek jó eredményre. Nem ritka, hogy az utazó kérése, hogy a kését magával viheti-e, a következő mondattal végződik: "Vagy a kés marad itt, vagy maga marad itt...".

 

 

Copyright © 2013-2024 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.