Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Egy pillangó szárnyalása

ezkes.hu2020-02-25Kés történelem, Kés gyártóktudásbázis, kés történelem, kések eredete

A Benchmade alapítása

Amikor sok évvel ezelőtt Les De Assis tervezőasztalán megszületett az első balisong (pillangókés) még maga a mester sem gondolta volna, hogy szárnypróbálgatása az amerikai késkészítés egyik meghatározó tagjává teszi. Sokan talán még a mai napig sem tudják honnan ered a pillangókés elnevezés, azonban a cég logójára tekintve, hamar rájöhetünk a siker kulcsára.

 

 

A Benchmade Knife Company mint hivatalos és bejegyzett késgyártó 1988-ban Kaliforniában alakult, az első Benchmade üzlet azonban csak két évvel később nyílt meg az Oregon állambeli Clackamas-ban. Természetesen a Benchmade is szerény körülmények között kezdte meg pályafutását, az első pár ezer kés másodkézből vásárolt gépeken és korlátozott lehetőségek között készült. A kezdeti időkben a cég kínálata a Bali-Song (pillangókések) késekre korlátozódott, melyek készítése során külső vállalkozókat is bevont a gyártó.

 

 

 

A cég hamar kinőtte kezdetlegesnek számító műhelyét és 1996-ban egy 11.000 négyzetméteres gyárcsarnokba költözött, melyet a legmodernebb gépekkel és műszerekkel szereltek fel. Immár minden Benchmade kés teljes egészében házon belül, szigorú minőségi követelmények betartása mellett készült. A Benchmade minőségellenőrzési folyamatának köszönhetően, precízen kidolgozott és a legapróbb részletekig tökéletes, egykezes zsebkések hagyták el a gyárat, ezzel is tovább növelve a Benchmade márkanév elismertségét a késkedvelők körében. Az amerikai mentalitás és kitartás azonban hamar meghozta gyümölcsét, a minőség iránti elkötelezettség és a kések szeretete hamar virágzásnak indította a gyárat, lehetőséget teremtve a fejlődésnek és a nagyszabású tervek valóra váltásának. A Benchmade rohamos fejlődésével újabb és újabb modellek jelentek meg a cég kínálatában. A lézervágási technikák elsajátításával és az ehhez szükséges eszközök beszerzésével új lehetőségek nyíltak a késipar területén, és a Benchmade ezekkel a lehetőségekkel elsőként élt az Államokban. A lézervágási technikák bevezetése csak a kezdetet jelentették a Benchmade számára, az eddig még nem használt különleges alapanyagok bevezetésével a cég újabb és újabb területeket hódított meg az amerikai késpiacon. Az 1991-ben bevezetett Designer Series nevet viselő késsorozat elsöprő sikert aratott. A Benchmade elsőként ismerte fel az egyedi késkészítők által megálmodott zsebkések sorozatgyártásában rejlő lehetőségeket.

 

 

Az évek során számos késtervező csatlakozott a Benchmade csapatához, akik évről évre újabb es újabb tervekkel látják el a gyártót, és az üzleti határokat átlépve szoros barátságba is kerültek a Benchmade vezetésevei. Ilyen említésre méltó késgyártó a McHenry & Williams is. A családi vállalkozást Bili McHenry és unokaöccse Jason WBiams működteti, akik életüket az egyedi és különleges kések tervezésének szentelik. Ezek a kések többnyire a világ legismertebb gyűjtőinek kollekciójában találhatók meg. A késkészítő család nevéhez számos forradalminak technikai újítás is fűződik. A Benchmade részére fejlesztett „AXIS" zárszerkezet 4 év folyamatos fejlesztőmunkájának eredménye, de a kitartás semmiképp sem mondható hiábavalónak, hiszen például Mel Pardue azon késtervezők közé tartozik, akik szerint a „valaha alkotott legerősebb zárszerkezetet" fejlesztette ki a késkészítő páros.

 

A 330-as modell Mel Pardue tervei alpján született, elegáns formavilágának köszönhetően hamar népszerűvé vált, elsősorban úriemberek köreiben. A penge az akkor még különlegesnek számító 154 CM acélból készült, a titánból készült markolaton, (mely a vázát is alkotja) szépen megmunkált G-10 anyagból készült markolatborítást találhatunk.

 

 

Egy másik, nagy népszerűségnek örvendő modell a 3550 cikkszámú, egykezes zsebkés, mely igazán masszív taktikai késnek számít. Lándzsahegyű pengéje, az akkor még újdonságnak számító, 154CM acélból készült, a repülőgép gyártásban is használatos, T6-os alumíniumból készült markolatába egy biztonsági rögzítőgombot is elhelyezett a gyártó (Integrated Safety).

 

 

 

Említésre méltó még a 720-as modell is, melyet szintén Axis Lock zárszerkezettel szerelt fel a Benchmade. Ezt a modellt népszerűsége miatt alumínium és G10-es markolattal is meg lehetett vásárolni. A taktikai megjelenést előnyben részesítők pedig, fekete teflon bevonatú pengét is választhattak.

 

 

 

Warren Osborne egyike azoknak az egyedi késkészítőknek, akik teljes odaadással és megszállottsággal végzik munkájuknak számító hobbijukat. Mivel Warren életének túlnyomó részét farmon, állatok között töltötte, pontosan tisztában van azokkal a követelményekkel, melyeknek egy kiváló minőségű késnek meg kell felelnie. Osborne tehát a praktikusságot és a használhatóságot részesíti előnyben. Az évek során Osborne számtalan kiváló minősítésben és elismerésben részesült az egyedi késtervezés világában, mely kellő garanciának számít a Benchmade számára ahhoz, hogy eredményes és hosszú távú együttműködés vegye kezdetét. Az Osborne-val való együttműködés első eredménye a Benchmade 940 volt, amely már a megjelenését követően rögtön hiánycikknek számított. A 940-es modell jellegzetessége különleges formájában rejlik, melyet lézervágási technológiával alakított ki a gyártó. A futurisztikus megjelenésű markolat T-6 alumíniumból készült, fekete és zöld színben is kapható. A továbbfejlesztett, fordított tanto-ra emlékeztető penge anyaga 154CM acél. A 940 is a már jól ismert Axis Lock zárszerkezettel került kialakításra.

 

 

les_and_jon_web

"Most mikor vállalkozásunk kritikus pontjára értünk, amikor az ipar rohamos léptékben növekszik, és arra késztet minket, hogy leküzdjük az újabbnál újabb nehézségeket, továbbra is arra a receptre összpontosítjuk erőfeszítéseinket, amelyek eljutattak oda, ahol ma vagyunk. Elkerülhetetlen kihívások merülnek fel a növekedés kapcsán, de bízom benne, hogy képesek vagyunk minden hibából tanulni és folyamatosan jobbá válni."

 

 

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu, Czurkó István Minden jog fenntartva

 

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.