Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

A Böker Sherman M4

ezkes.hu2022-08-18Tudásbázis, beszámolótudásbázis, beszámoló

A Böker Sherman M4 zsebkés

Böker Sherman M4 damaszk zsebkés

Amikor ezt a cikket írtam, és a címlapképen gondolkodtam, nem gondoltam, hogy az orosz invázió Ukrajnában megtörténik. Most pedig háború van Európa közepén, és egy tankacélból készült kés hirtelen már nem is olyan ártalmatlan téma. Sajnos ez vonatkozik a Solingen Sherman M4 zsebkésére is, amelynek damaszkuszi pengéjét egy demilitarizált második világháborús tank acéljából kovácsolták.

Keményen birkóztam a kérdéssel, hogy helyénvaló-e egy olyan időszakban, amikor egy európai államot és annak lakosságát orosz háborús bűnösök támadják, többek között tankok segítségével, olyan késekről írni, amelynek pengéje tankok acéljából készült. Alapos mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nemcsak a cikket teszem közzé, hanem a címlapképet is.

Egy dolog világos: ha maga a zsebkés vagy a felhasznált anyagok Oroszországból származnának, ez a beszámoló nem jelent volna meg.

A belátható jövőben nem lesz több cikk vagy ismertető a blogunkon orosz késkészítőkről vagy orosz pengéjű acélokról, annak ellenére, hogy egyértelmű, hogy az orosz késkészítők és kovácsok semmilyen felelősséggel nem tartoznak az orosz agressziós háborúért. A tankokat, amelyek acéljából a Böker kések pengéi készülnek, már régen demilitarizálták, és ma már csak békés anyagszállítóként használják. Ezért semmi rossz nincs abban, ha egy régi tank acéljából késpengéket készítenek, és ezért abszurd lenne az orosz agresszió hátterében negatív szempontot felhozni.

A katonai acélok alapvetően azért izgalmasak, mert a fegyveracél ipart nem egy hegyes ceruzával rendelkező pénzügyi ellenőr irányítja. Éppen ellenkezőleg. A harckocsik vagy hadihajók acéljai esetében a lehető legjobb anyagról beszélünk, amelynek szilárdságától és ellenállóképességétől nemcsak az emberi élet, hanem a harci siker is függ.

Ez a Böker zsebkés már régóta szerepel a listámon. A penge acélja egyedülállóvá teszi a kés világában. Az EDC és a gyűjtőkés közötti határvonal elmosódik ezzel a zsebkéssel. Egyszerre akar hasznos segítő lenni a mindennapi életben és a késes vitrinben lévő látványosság. A kést egyértelműen EDC-ként tervezték, de a vételár eltántoríthat néhány késrajongót attól, hogy zsebre vágjon egy Sherman M4-et.

A Böker Sherman M4-et az amerikai Brad Zinker tervezte. Floridában, pontosabban Tallahassee-ben él, főállású késkészítő és az Amerikai Késkészítők Céhének tagja. Brad Zinker ismert a könnyű, de mindig erős EDC-kről és a kísérletező kedvéről. Brad Zinker védjegyévé vált markolata nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a penge a számos lyukon keresztül látható legyen, hanem a zsebkést is jelentősen könnyebbé teszi. Nézd meg a késkészítő Instagram-profilját, ahol példákat találsz az alkotásaiból.

lnctalpon

A Sherman M4 egy egykezes nyitású zsebkés, a markolatból kialakított keretzárral és 77 mm-es pengehosszal, ami azt jelenti, hogy Magyarországon nyilvánosan is hordható. A penge a jobb és bal oldalán található nyitószemölcsök segítségével nyitható. Mivel a szemölcsök nincsenek az anyagba nyomva, hanem csavarral vannak rögzítve, a kés néhány lépésben kétkezes nyitású zsebkéssé alakítható. A kés váza egy titán alaplemezből és egy jutazsákos micarta markolatból áll. Négy csavar és a tengelycsavar köti össze a két elemet, az egyik csavar a nyitott penge megállítására szolgál.

A Sherman M4 harckocsit 1942-től nagy számban gyártották, és a második világháborúban amerikai, kanadai, brit és francia egységek használták. A háború után a legtöbb Sherman M4 harckocsit más országoknak adták el, ahol páncélozott harcjárműként való felhasználás mellett aknaszedőkké vagy mobil légvédelmi lövegekké alakították át őket. Az 1990-es évekig modernizált M4-es harckocsik álltak szolgálatban Chilében és a Közel-Keleten, de az M4-es koncepció reménytelenül elavult, és a harckocsik végül a roncstelepeken végezték.

Sherman_tank 1944

A második világháborúban a Sherman M4 reménytelenül gyengébbnek bizonyult a német Tiger, Panther és King Tiger típusokkal szemben. A 75 mm-es ágyúja még számos fejlesztés után is túl gyenge volt a német tankok megsemmisítéséhez. Maga a Sherman M4 azonban annyira sebezhető volt, hogy motorja és lőszertartalékai gyorsan lángra kaptak a tűz alatt. Emiatt a Sherman M4-et a legénysége félig szeretettel, félig becsmérlően "Ronson" becenévvel illette. A becenév a "Ronson" öngyújtó márkára utal, amelyet abban az időben a következő szlogennel reklámoztak: "A Ronson mindig ég".

A Sherman M4 38-76 milliméter vastag páncélzatához használt acél valószínűleg nem volt a legrosszabb, még akkor sem, ha természetesen nem az éltartáson és az élességen volt a hangsúly. Inkább a szemcseméretre, a szívósságra, a korrózióállóságra és a törésállóságra helyezték a hangsúlyt, ami a kiváló minőségű késes acélokkal szemben támasztott legfontosabb követelmények jó részének megfelelt.

PENGE ÉS PENGEACÉL
Honnan származnak azok az acéllemezek, amelyekből a pengék készülnek?
A Böker az Americans in Wartime Museummal tudott együttműködni, amely az Americans in Wartime Experience része, egy nonprofit szervezet, amely az amerikai hadtörténelmet őrzi és mutatja be.

Azt azonban nem lehet megmondani, hogy a Sherman M4 harckocsi melyik részéből készült a késpenge. Két különböző, részben restaurált, eredeti acélból készült alkatrész alapján készült. Böker nem másra, mint Chad Nicholsra bízta a páncélacél gyönyörű és kiváló minőségű pengeacéllá történő átalakítását. A Massachusetts állambeli Blue Springsből származó kovács az USA egyik legismertebb damaszkuszi kovácsa, és termékei évek óta a késművészet világának egyik alapdarabja.

Chad Nichols damaszk penge

Chad Nichols acélja nemcsak jó, hanem megfizethető is. Más szóval, a műhelyéből származó anyagok érezhetően felhajtják bármely késztermék árát. A Sherman M4 zsebkéshez Chad egy 80 rétegű "létra" damaszkuszi pengét készített, és ez kiemelkedően jól sikerült. A jellegzetes létra mintázatú damaszkuszi minta egyenletesen díszeleg a penge mindkét oldalán.

A világos és sötét damasztos elemek közötti kontraszt nem olyan hangsúlyos, mint a Damasteel, Balbach vagy Jürgen Schanz Schneider damasztjainál gyakran látható. Ez nem meglepő, tekintve, hogy mindkét kiindulási acélnak páncélacélból kell származnia. Ez nem hiányosság: egyrészt a damaszkuszi minta könnyen felismerhető, másrészt a penge megjelenése nem túlságosan tolakodó.

BÖKER SHERMAN M4

Figyelemre méltó a pengén található két jelölés. A jobb oldalon "M4 Sherman Damast", a bal oldalon pedig "Böker Solingen". Mindkettő nem egyszerűen lézerrel maratott, hanem kiemelkedik és könnyen érezhető. Fogalmam sincs, hogy a Böker hány és milyen feldolgozási lépést tett bele ebbe az effektbe. A költség valószínűleg nem elhanyagolható, de mindenképpen megéri, és egyedülálló értéket képvisel.

A Böker Sherman M4 megmunkálása határozottan az egyik legjobb a késvilágban, de nem egészen tökéletes. Pozitívumként meg kell említeni a kialakítás szimmetriáját és azt a tényt, hogy az él teljes hosszában nagyon éles. A borotválás nem jelent problémát ezzel a késsel. A ricasso vágásban van egy "mini-hullám", ami ennél a pengeformánál szinte elkerülhetetlen, hogy ne sérüljön a ricasso. Ez a hullám sok zsebkésen látható, de a Sherman M4-en annyira minimális, hogy csak második pillantásra látszik.

TECHNOLÓGIA, FELSZERELÉS ÉS BEÁLLÍTÁS
A Böker zsebkést színében és kialakításában nagyrészt a Sherman M4 harckocsi ihlette. A tengelycsavar vizuálisan a tank főhajtóművét idézi, a markolat színe pedig a katonai álcázásra emlékeztet. A váz külső oldalán látható a túlnyúlásvédelem, amely így egyértelműen Rick Hinderer (Hinderer Lock Stop) fejlesztésének tulajdonítható.

tengely

A kés zsebcsipeszét mélyen hordható klipszként tervezték, és lehetővé teszi, hogy a Sherman M4 mélyen eltűnjön a nadrágzsebben. A sorozatszám jól látható a titán hátlapon, a pengevég tengelyének magasságában. A lézergravírozás világosan kiemelkedik a kővel mosott felületről, szinte fehérnek tűnik, és hasonlít az amerikai katonai felszereléseken gyakori fehér betűkhöz.

Brad Zinker

Az enyhén ívelt micarta markolatpanel kellemes tapintást biztosít, és a markolat elég nagy ahhoz, hogy a Sherman M4 biztonságos és kényelmes kezelést biztosítson. A penge hüvelykujjal történő kinyitása nem igényel sem nagy nyomást, sem gyakorlást, mivel az erőszögek jól megválasztottak. Az ergonómia szempontjából egy másik jó hír az egykezes kés súlya. A 102 grammos súlyával sokkal kevésbé húzza a nadrágzsebet, mint a 30 tonnás névrokona, és méretosztályában egyértelműen a középső súlytartományban van.

MINŐSÉG, KÖVETKEZTETÉS, ÁRAK
A Böker Sherman M4 izgalmas egyedi pontokkal rendelkezik a kialakításában és az anyagválasztásban. A késrajongók és gyűjtők kétségtelenül szemmel fogják tartani ezt a kést. De a zsebkés a mindennapi használatra is vonzó és jó tulajdonságokkal rendelkezik. A masszív konstrukció és a meglepően alacsony súly csak két érv a sok érv közül, amelyek mellette szólnak. A Chad Nichols damaszkuszi kovácsműhelyéből származó penge mindig eladási szempont, mert az egyediség mellett a híres acél is támogatja a kés értékét.

BÖKER SHERMAN M4 damaszk

A Böker Sherman M4 egy igazi EDC, amely az anyagi oldalon a nagy ligában játszik. Technikai oldalról hiányzik belőle a reteszelőt védő acélbetét és a penge golyóscsapágyazása. Ez utóbbi nem hiányzik annyira, mivel a penge sima működésű, simán fut és tökéletesen kiegyensúlyozott.

 

A kivitelezés minősége jó. A Sherman M4 a Böker manufakturában készül, nagy százalékban kézi munkával, ami a tisztán megmunkált felületeken és a penge kiváló igazításában is megmutatkozik. A 400 eurós listaárral a Sherman M4 jelentős apadással jár a pénztárcában, de összességében még mindig tisztességes ár-érték arányt képvisel. A ritka forrásból származó damaszkuszi penge felhajtja az árat, Chad Nichols és Brad Zinker elkötelezettsége minden bizonnyal szintén, és a Németországban kézzel készített összeszerelés is hatással van az eladási árra.

 

 

Copyright © 2013-2022 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.