Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Minőségi konyhakések teszt

ezkes.hu2023-11-04Tudásbázis, beszámoló, kések típusai, tudásbázis, minőségi konyhakés, beszámoló

Prémium minőségű konyhakések tesztje

kai_shun_classic_1

Egyes szakácsok és késrajongók egy tucatnyi szakácskéssel küzdenek a helyért a késblokkjukban. Minden munkához más-más penge. Egy-egy feladathoz különleges pengét használnak. Mások egy és ugyanazt a pengét használják minden vágási feladathoz. Hány szakácskésre van szüksége valakinek? Félretettem a késblokkot, és hat héten keresztül minden konyhai feladatot mindössze két késsel végeztem el. Mindkettő jelentősen a 100 ezres fájdalomküszöb alatt van, és a mindennapi használat során bizonyítaniuk kell képességeiket, erősségeiket és gyengeségeiket.

A konyhakések ára lehet egy maréknyi száz forintos vagy egy vagyon. A konyhakésekben és a vörösborokban azonban van egy közös vonás. Mindkettő minősége nem feltétlenül növekszik az árral. A méregdrága Grand Cru Burgundy lehet, hogy a nyelvünkön áporodott ízként mutatkozik meg. Néhány cirkalmas, marketing szóvirágokkal reklámozott luxuskés pedig a horror ára ellenére olyan a mindennapi konyhai használatban, mint a sértődős balerinák.

A tesztben szereplő kések 50 és 100 ezer közötti összegbe kerülnek a magyar online boltokban. Elfogadható-e még az "olcsó" kifejezés ezeken az árakon? Határozottan igen, mert az olcsó nem azt jelenti, hogy olcsó, hanem azt, hogy a kés a kiváló ár-érték arányának köszönhetően megéri a pénzt.

Ettől eltekintve 50 ezer alatt nehéz tartós és jól használható szakácskést kapni, még akkor is, ha sok tömeggyártó szereti ennek ellenkezőjét állítani. Egy tisztességes konyhakés várható élettartama minimum 10 év vagy annál is több, ha gondosan bánik vele. Az élettartam tehát viszonylagossá teszi a vételárat, és különösen a szakácskések esetében érvényes a mondás: "Ha olcsón veszel, kétszer veszel!".

A mai tesztben szereplő konyhakések kivételesen nem kínaiak, bár mind a Távol-Keletről származnak. Kasumi és KAI a gyártók neve, mindkettő Japánban gyártja a késeket. A KAI csoport székhelye Seki Cityben a japán pengék fellegvárában található, és több prémium szériás konyhakésük is ott készül. A gyártás egy része még mindig kézzel történik, míg más gyártási lépéseket a legmodernebb gépekkel végeznek.

A tesztelésre szánt darab a KAI Shun szakácskés-sorozat a cég részben kézzel készített kései közé tartozik. A KAI Group nem adja meg a gyártás helyét vagy a gyártó országot a megfizethetőbb sorozatai esetében. "A Kai Housewares termékeket a Kai létesítményeiben gyártják világszerte" - állítja tömören a vállalat, szándékosan a sötétben hagyva vásárlóit. Ma már egy kés származási országának feltüntetése nem sokat mond a minőségéről. Minden országban vannak kiváló minőségű késgyártók és gyengébb minőségű ócskaságok.

KAI SHUN SZAKÁCSKÉS DM-0723

kai_shun_dm-0723

Szigorúan véve a címben "kis szakácskés" kellene, hogy álljon, de annak ellenére, hogy a pengehossz "csak" 15 centiméter, a címben szereplő néven kínálják. A "szakácskés" kifejezés nincs meghatározva, így a tények normatív ereje bármely vágóeszközt szakácskéssé változtathat, ha akként használják. A szakácskés alkalmassága és használhatósága tekintetében nem határozható meg minimális pengehossz. Túlságosan sokfélék azok preferenciái, tapasztalatai és képességei, akik szakmájuk, hajlamuk vagy puszta szükségszerűségük miatt a tűzhely mellé állnak.

Valójában csak néhány olyan konyhai feladat van, ahol a Kai Shun szakácskés pengéje egy kicsit túl rövidnek tűnik, amikor kissé nagyobb hússzeleteket vágunk. Például a viszonylag kemény marhahús tetejének nagy felülete hosszú húzós vágást igényel, és a KAI Shun kést kétszer-háromszor is át kell helyezni a vágáshoz. A 20 centiméteres vagy annál hosszabb pengehosszúságú Gyuto tökéletesebb szeletelést és gyorsabb munkát tesz lehetővé. A KAI Shun kés pengéje egy kicsit rövid ehhez a feladathoz, de a penge hossza tökéletesen megfelel minden más feladathoz. Ezen a ponton meg kell említenem, hogy én a hosszú pengéjű szakácskéseket részesítem előnyben, így első pillanatra a látszólag kicsi Kai Shun szakácskéssel kapcsolatban kissé szkeptikus voltam.

Nem szégyellem bevallani, hogy minden tapasztalatom ellenére néha becsap egy kés, és a kezdeti benyomásaim és előítéleteim a gyakorlatban nem igazolódnak be. A KAI Shun szakácskés egy ilyen eset. A penge hossza már az első vágásoknál inkább előnynek, mint hátránynak bizonyul. A nagyon jól élezett penge könnyen kezelhető, és kiváló kontrollt biztosít a vágási művelet felett.

A KAI Shun szakácskés viszonylag rövid pengéje figyelemre méltó sokoldalúságot biztosít, így szinte minden konyhai munkára alkalmas. Még csontozáskor is, ami a penge formája miatt elsőre valószínűtlennek tűnik, kiválóan vág. Akár zöldségeket hámoz vagy aprít, akár halat készít vagy húst porcióz, ez a kis szakácskés mindenre könnyedén képes.

A KAI Shun szakácskés 32 rétegű damaszkuszi acélból készült laminált pengével rendelkezik, VG-Max maggal. A kortársak szeretik az ilyen laminált acélokat becsmérlően tapéta damaszkusznak nevezni. Az ilyen pengékkel nincs semmi baj, hiszen a puha, rugalmas damaszkuszi rétegek között egy nagyon kemény vágóacél található, ami önmagában nem lenne elég kemény és törésálló egy 15 cm-es penge esetében.

A KAI kés vágóéle VG-Max acélból készül, ami a jól ismert VG-10 acél továbbfejlesztése. Mindkét acélt a japán Takefu cég gyártja. Az ötvözet koncepciójában a különbségek nyilvánvalóak, és nem korlátozódnak néhány tizedesjegyre. Különösen szembetűnő a volfrám hozzáadása és a megnövelt kobalt tartalom, amely finomabb fémszerkezetet eredményez, ami keményebb, élesebb és végül még élesebb pengét eredményez.

Acél

C

Cr

Mo

V

W

Co

VG-10

1,0 %

15,0 %

1,05 %

0,20 %

0 %

1,40 %

VG-MAX

1,10 %

16,0 %

1,50 %

3,0 %

3,0 %

2,50 %

 

Kasumi szakácskések

kasumi_konyhakes


A japán Sumikama cég közel sem olyan jól ismert Európában, mint a globális KAI Group, de ez a közeljövőben megváltozhat. A Kasumi a klasszikus japán alapformákon alapuló, tisztességes anyagokból készült és vonzó áron kapható szakácskések széles választékát kínálja. Itt talál egy hivatkozást a Kasumi nagy, átfogó kínálatára. 

1916 óta a Sumikama a legjobb japán evőeszközöket és késeket gyártja, felhasználva a több mint 100 éves kardkészítésben szerzett tudást és szakértelmet Seki városában. A Kasumi egy olyan késmárka, amelyet a japán Seki Cityben, Japán egyik leghíresebb kés és evőeszközgyártó területén, a Sumikama Cutlery gyárban gyártanak.

A Kasumi nevet, amely japánul ködöt jelent, a damaszkuszi acél kések világszintű bevezetésére és forgalmazására választották. A Sumikama volt az egyik első nagy japán késgyártó, amely a VG-10 mag köré hajtogatott damaszkuszi acélt használta, amelyet sok más gyártó lemásolt.

Damascus, Kuro és Hammered - három szakácskés a Kasumi-tól

A Kasumi a Gyuto három változatát gyártja. A különbségek nem a pengék méretében vagy alakjában, hanem a pengeacél kiválasztásában rejlenek. Ennek következtében a modellek árban is különböznek, mindhárom szakácskés bőven 100 ezer Ft alatt van.

A Kuro a három kés közül a legolcsóbb. Laminált pengével rendelkezik, magas szén, molibdén és vanádium tartalmú, AUS-8 középső réteggel. Mindkét külső réteg rozsdamentes acélból készült, ami a Kuro-t könnyen karbantarthatóvá és olcsó munkaeszközzé teszi. A penge felülete kovácsolást imitáló felülettel látták el. A markolat kezelt laminált fából készült. Felülete sima, ami megakadályozza a szennyeződések megtapadását, és lehetővé teszi a kés professzionális konyhai higiéniai előírásoknak megfelelő használatát.

kasumi_kuro_szakacskes_1

A Damascus pár ezer Ft-al többe kerül, ezt a többletet a penge felület számlájára írhatjuk. Ez a kés is laminált pengével rendelkezik, VG-10 maggal. A szakácskés külső oldala 33 rétegű damaszkolt acélból készült. A penge felülete erősen kontúrozott, szép mintázatú. A vizuális hatás mellett a sima textúra biztosítja, hogy a vágott étel sokkal kevésbé tapadjon a pengéhez. Másrészt a kés tisztítása kicsit több erőfeszítést igényel, mivel a vér vagy a zsír hajlamos megtapadni a texturált felületű konyhakésekhez.

kasumi_damascus

A harmadik Kasumi szakácskés a Hammered szintén az alapvető laminált pengekoncepciót használja, VG-10 maggal. A Hammered a Kasumi trió legdrágább kése. Két tulajdonsága különbözteti meg az olcsóbb Kuro-tól: a laminált acél 33 rétegű a külsején, és a pengéje felülete kalapált kialakítású. A gyártó a markolat anyagát illetően is kicsit mélyebbre ásott az anyagdobozban, és a késnek egy Polioximetilén anyagból készült markolatot adott. A POM-ot nagy sűrűség, keménység és szilárdság jellemzi. A pengetőnél ráfut a bakni a markolatra ezenkívül még rá is szegecselték, így még időt állóbb kést sikerült készíteni a Kasumi-nak.

kasumi_hammered_szakacskes

Mindhárom Kasumi szakácskés kevéssé különbözik egymástól a kezelhetőség és egyáltalán nem a vágási teljesítmény tekintetében.

Az, hogy melyik modellt választja, kevésbé a kések műszaki jellemzőitől, sokkal inkább a személyes ízléstől és a pénztárcája iránti rokonszenvtől függ.

Mindhárom Kasumi szakácskés a gyakorlatban is bizonyított, és lehetővé teszi a gyors és nyugodt munkavégzést. A VG-10 vágóélek élessége magas, az él megtartása jó vagy nagyon jó. Az újraélezés vizes fenőkövön lehetséges a VG-10-nél és az AUS-8-nál is, drága gyémánt élező kövekre nincs szükség sem a Kasumi késekhez, sem a KAI Shun szakácskésekhez.

A három Kasumi-konyhakés pengéje mindössze két milliméter vastagok. Ez lehetővé teszi, hogy könnyedén siklanak mindenféle nyersanyagon, és a vékony penge megakadályozza, hogy a nyesedék összezúzódjon, eltörjön vagy elszakadjon. A 20 cm hosszú pengék emellett átlagon felüli rugalmassággal rendelkeznek, ami jót tesz a kések kezelésének, különösen az olyan kemény daraboknál, mint a füstölt sonka vagy a parmezán sajt. A Kasumi szakácskéseknek nincsenek ergonómiai hibái, és ideálisak mind a profi, mind az amatőr szakácsok számára.

A mai tesztben szereplő kések bizonyítják, hogy nem kell egy vagyont költened egy teljesen kielégítő szakácskésért. Az, hogy a KAI Shun szakácskés és a Kasumi trió kizárólag japán termékek, véletlen egybeesés volt. Ugyanilyen váratlan és teljesen meglepő volt, hogy a két kés mennyire jól kiegészíti egymást a mindennapi konyhai használatban, annak ellenére, hogy alapformájukban nagyon hasonlóak.

Aki egy megfizethető alapkést keres a konyhájába, annak érdemes megfontolnia a KAI Shun DM-0723 és a Kasumi egyik késének kombinációját. A Kasumi egyik Gyuto stílusú szakácskésével és a kis KAI Shun szakácskéssel a konyhai munkák 95 százaléka könnyedén elvégezhető.

Mindkét gyártó a kiváló anyagokat, harmonikus ergonómiai koncepcióval és jó kivitelezéssel ötvözi. Egyik kést sem érheti kritika, az ár-érték arány pedig teljes mértékben kielégítő. Végső soron személyes ízlés kérdése, hogy a japán kések valamelyék választja-e, vagy néhány ezer forinttal többet vesz ki a pénztárcájából, és a német késgyártók kézzel készített, egyedi darabjait választja.

 

Copyright © 2013-2023 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.