Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

Késes lexikon

ezkes.hu2023-09-04Tudásbázis, Kés történelemtudásbázis, kés történelem

A KÉSEKKEL KAPCSOLATOS KIFEJEZÉSEK KISLEXIKONJA


Késekkel, szerszámokkal és felszerelésekkel kapcsolatos kifejezések betűrendben. A lexikon a inkább a modern késes szókincsre összpontosít. Számos angol kifejezés fordítása és meghatározása központi szerepet kap, mivel a modern kések teljes körű, helyes és érthető leírása aligha lehetséges angol kifejezések nélkül. A szótár folyamatosan frissül.

 

Assisted opener - félautomata
Rugós nyitószerkezettel rendelkező zsebkés, amelynek pengéje nem hagyja el azonnal a nyugalmi helyzetét, amikor egy gombot a markolaton(vagy pengén) vagy penge végén lévő túlnyúló részt megnyomják. Ebben a rugós nyitószerkezetben a nyitási folyamatot csak akkor segíti a rugóerő, ha egy bizonyos nyitási szöget elérnek. A nyitásrásegítővel elátott kések Magyarországon és számos más országban nem minősülnek rugós késeknek, vagy jogi besorolásuk nem egyértelmű.

Axis Lock
Pengezáró rendszer zsebkésekhez. Húsz éven keresztül az amerikai Benchmade cég birtokolta ennek a rendszernek a kizárólagos jogait. A szabadalmi védelem lejárta óta számos gyártó fejlesztette ki az Axis Lock saját változatát. A szerkezet egyszerű: egy acélrúd áthalad a markolaton és az alaplemezen vágott lyukakon. A két "omega" rugó (a görög Ω szimbólumra emlékeztető alakjukról kapták a nevüket) biztosítja a rúd mindkét oldalán az egyenlő feszültséget. A penge hátulján van egy bevágás, és amikor a pengét kinyitják, a rugók benyomják a rudat. A nagyobb megbízhatóság érdekében egy ütközőcsavar rögzíti a pengét a helyén.

Balisong - pillangókés
A balisong, más néven pillangókés Délkelet-Ázsiából származik, ahol a halászok és a földművesek munkakésekként használták őket. A kétrészes, forgatható markolat lehetővé teszi, hogy a pengét teljesen elrejtsék, vagy egy kézzel, egy csuklómozdulattal kinyissák. Hazánkban a balisong jelenleg tiltott tárgyaknak minősül; közterületen hordása, birtoklása tilos.

Ball Bearing
Vagy röviden "Bearing" magyarúl "golyóscsapágyat" jelent. A penge félig nyitott vagy tokozott golyóscsapágyban fut, nem pedig alátétek között↑, ami pozitív hatással van a penge mozgására és a penge centrálására. A modern zsebkésekben a középkategóriától felfelé a golyóscsapágyak használata a technika csúcsa.

Backspacer - hátsó bakni
A modern zsebkések markolatának végén található a két markolatpanel között helyezkednek el, és stabilizálják a vázszerkezet hátsó részét. A backspacerek fémből készült összekötő darabok; a kiváló minőségű késeknél titániumból is készülnek. A mindkét markolathoz csavarozva a háttámaszok a hátsó zárat és az üvegtörőt is befogadhatják, és gyakran a zsebklipsz csavarozását is ezek tartják.

Bolster - első bakni
A bolster szó az angol nyelvből származik, és azt jelenti, hogy megerősíteni. A zsebkések esetében a bolster a markolat elülső végén, a penge tengely vagy csavar környékén található megerősítésre utal. Ezeket gyakran díszítik vagy fémből vagy nemes anyagokból készült dizájnelemként is használják.

Clip point
A clip point penge az egyik leggyakrabban használt pengeforma a fix pengék és zsebkések esetében. A kés gerince egyenesen fut a markolattól, és körülbelül a kés felénél áll meg. Ezután elfordul, és a kés hegyéig folytatódik. Ez a "kivágott" terület lehet egyenes vagy ívelt, és "klipnek" nevezik, innen kapta ez a forma a nevét. A klip point kések úgy néznek ki, mintha a késnek a gerinctől a hegyéig tartó részét szó szerint levágták volna. Ez az elrendezés vizuálisan kiemeli a penge hegyét, és a késnek nagyobb behatolási képességet biztosít a szúrásokhoz. 

Detent ball - reteszgolyó
A "detent" szó az amerikai angol nyelvből származik, és olyan mechanikus reteszelésre utal, amely egy alkatrészt ideiglenesen egy bizonyos pozícióban tart más alkatrészek pozíciójához képest, és amely erő alkalmazásával leküzdhető. A zsebkéseknél ez a golyó biztosítja, hogy a penge ne nyíljon ki magától a markolatból. Amikor a penge zárva van, a golyó a penge tövénél néhány tized milliméter mélyen lévő mélyedésben nyugszik, és elegendő tartási erőt biztosít.

Drop point - csepphegyű
Zsebkésekhez és fix pengékhez egyaránt elterjedt és mindennapi használatra alkalmas, azaz lefelé ível a penge amelyeknél a vágóél a penge magas pontja alatt a penge közepe előttig ível. Jellemzően a pengének rövidebb a vágóéle és erősebb a penge hegye. A drop point penge a klasszikus vadászkés ismérve.

Drop point - csepphegyű
Zsebkésekhez és fix pengékhez egyaránt elterjedt és mindennapi használatra alkalmas, amelyeknél a vágóél a penge magas pontja alatt a penge közepe előttig ível. Letörő, azaz lefelé ível a penge a hegy felé. A drop point penge tetején lévő ív mindig domború, ami megkülönbözteti a clip point pengétől. A drop point penge a klasszikus vadászkés jellemzője.

EDC - Every day carry
Az amerikai "EDC" rövidítés "hétköznapi késként" vagy találóbban "kés minden mindennapi feladatra" fordítható. A jó vagy rossz EDC-tulajdonságok tehát azt értékelik, hogy egy kés a különleges feladatoktól eltekintve a mindennapi civil életben a lehető legtöbb különböző feladatot kielégítően el tudja látni.

Egykezes kés
A kifejezésnek van egy technikai és egy jogi jelentése. Műszaki szempontból az egy kézzel nyitható pengéjű zsebkéseket jelenti, beleértve a flippert, a pillangókést, az oldalról nyíló rugós kést, és a nyitófurattal ellátott zsebkéseket. Sok esetben az egykezes nyitási lehetőséghez pengezár is társul; az ilyen egykezes késeket Magyarországon korlátozottan tilos nyilvánosan hordani. A pillangókés és az előlre nyíló rugós kés itthon tiltott tárgyaknak minősülnek.

Fire starter - tűzgyújtó
Tűzgyújtóként egy általában henger alakú ferrocérium szolgál, amelyet számos kültéri vagy túlélőkés tartozékaként szállítanak. Ha a penge hátulját a rúdon végighúzva, szikrákat hoz létre, amelyekkel meggyújthatjuk a gyújtóst. A kés hüvelyében gyakran van egy rekesz vagy hurok a tűzacél számára.

Fixed blade - fixpengés kés
angol kifejezés a fix pengéjű késekre. Ezt a kifejezést más nyelvben is gyakran használják, mert rövidebb, tömörebb és messze nem olyan terjedelmes, mint a lehetséges magyar kifejezések.

Flick knife - rugós kés
Angolul ez a kifejezés olyan zsebkéseket jelöl, amelyek pengéje automatikusan, félautomatikusan vagy egy kézzel nyitható. A kifejezés a köznyelvből származik, és nincs kötelező meghatározása. Régebben a "flick knife" kifejezés az automata kést jelölte, jelenleg minden egykezes kést switchblade-nek neveznek.

Flipper
A flipperes nyitású zsebkés az egykezes kések alkategóriája. A pengét a penge tövénél túlnyúló kiálló fémnyelv, rúgóra gyakorolt megnyomással lehet kinyitni. Ha a nyomás meghaladja a retesz tartóerejét, a penge reteszelő helyzetbe pattan.

Folder - zsebkés
Kinyitható pengével ellátott kés, magyarul zsebkés.

Frame - keret
A zsebkés kerete vagy váza a pengén, a hardveren és a rögzített markolat paneleken kívül minden olyan rész, amely a kés szerkezetét alkotja és stabilitást ad a kialakításnak. Ezek lehetnek rozsdamentes acél lemezek vagy mindenféle távtartók a markolat két oldala között.

Frame lock - keretzár
A keretzár az egyik legismertebb zsebkés pengezáró rendszer. A framelock a bevezetése óta eltelt több mint 30 év alatt példátlanul elterjedt, és ma már a kiváló minőségű zsebkések leggyakrabban használt reteszelési rendszere. A framelockot "Reeve integral lock" néven is ismerik, mivel Chris Reeve találta fel.A "Framelock" kifejezés köznyelvi találmány; a feltaláló a pengezáró rendszerének az "Integral Lock" nevet adta.

Friction folder - súrlódózáras zsebkés
A friction folder olyan összecsukható kés, amely nem használ zárat vagy rugókat a penge nyitott helyzetben tartásához. A pengéket általában frikciós hajtóknak tervezik. Ennél a kialakításnál a markolat panelek tartják nyitott állapotban a súrlódást használva a pengét nyitott helyzetben. Sok súrlódásos zsebkésnek pengenyúlvánnya van, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó kezével megakadályozza a penge becsukódását.

FRICTION FOLDER

Full tang
Angol kifejezés az olyan fix pengés késre, amely a penge hegyétől a markolat végéig tartó, egybefüggő acéldarab. A full tang késnek általában mindkét oldalán csavarozott-szegecselt markolata van.

Gentleman folder - úriember zsebkés
A kifejezés nem egyértelműen meghatározott, és magában foglalja a klasszikus és modern zsebkéseket, amelyek értékes anyagokból, jó minőségben készülnek. Kések "a jobb úriembernek", akinek nem kell a pénzre figyelnie használati tárgyainak megvásárlásakor, és megengedhet magának egy kis extravaganciát.

Hardware
a kifejezés azért került be a magyar nyelvbe az eszközök leírására, mert nem állt rendelkezésre megfelelő magyar kifejezés. A kések esetében az összes tartozékot és kis alkatrészt, azaz a zsebklipszeket, csavarokat, anyákat, távtartókat és hasonlókat együttesen hardverként említik. Az angolban a "hardware" a háztartási cikkek, vasáruk, gépalkatrészek, szerelvények, fémmegmunkáláshoz szükséges alapfelszerelések vagy a számítógépek alkatrészeinek általános megnevezése.

Inlay
A markolatba ágyazott intarziák-díszítések. A díszítés lehet míves vagy egyszerű, kinek mi az ízlése. A betétek lehetnek süllyesztett vagy kiemelkedőek. A készült markolatokat többnyire valamilyen nemesfából, titán vagy damaszkból készült betétekkel díszítik a magas árfekvésű zsebkések esetében.

Jimping
Az angol "jimping" szó rendszeresen megjelenik a véleményekben, mivel a magyar nyelvben nincs igazán használható alternatíva. A jimpingek a penge gerincén vagy a markolat alsó részén található hornyok sorai. Az érdes felület célja, hogy biztosítsa a fogást és megakadályozza, hogy az ujj lecsússzon a felületről. Egyes késeken csak egymástól nagy távolságra lévő rovátkák vannak, inkább csak design elemeként szolgálnak.

Justage
A penge központosítása, a tengelycsavar beállítása, valamint a penge működésének optimalizálása. A nyitási segédeszközök és ha van akkor a penge kioldójának beállítása és finomhangolása.

Kicker
Kicker csak olyan zsebkéseken található, amelyek pengéje nyitásrásegítővel-rugóval nyitható. Amikor a penge zárva van, a kicker kiáll a markolatból a tengelycsavar vonalában. Ha az ujjheggyel nyomást gyakorolunk a rugóra, a penge kiugrik.Általában recézett és kisebb mint a flipper.

Lanyard - zsinór lyuk
Eredetileg a "llanyard" kifejezés egy olyan hevedert jelentett, amelyet a késnyél végén lévő szemen ("lanyard lyuk") húztak át, hogy a vágószerszám ne essen le a földre, vagy ne vesszen el. Időközben a zsinórok díszítőelemek is lettek, általában bőrből vagy parakordból készült, bonyolultan fonott zsinórok jelölésére is elterjedtek.

Locking bar -záró rúd
A keretzáras zsebkések pengéjének plusz reteszelő mechanizmusa. A hátsó markolat egy hosszúkás része a penge tövében lévő mélyedésbe csúszik, és nyitott helyzetben reteszeli a pengét.

Lock Bar Stabilizer - zárórúd stabilizátor
Az "Overtravel Stop" feltalálása Rick Hinderer amerikai késkészítőre vezethető vissza. A mechanikus zár megakadályozza, hogy a keretből kialakított Lock Bar zárórúdja a szükségesnél tovább tolódjon kifelé, amikor a penge ki van nyitva. Ez csökkenti a törés és a kopás kockázatát.

OTF
A magyar nyelvben nincs elég tömör kifejezés erre a késtípusra, ezért az amerikai "OTF" rövidítés bekerült a köznyelvbe. Az "OTF" jelentése "Out The Front", és azokra a zsebkésekre utal, amelyek pengéje a rugó vagy a gravitáció által működtetett kioldószerkezet működtetése után elölről, a markolatból emelkedik ki.

Penge geometria
A penge oldalirányú sziluettje a penge geometriája. Számos szabványos forma (pl. drop point, clip point, spear point) mellett számtalan szabad forma létezik, amelyek többé-kevésbé a szabványos formákon alapulnak. A penge geometriája a kés rendeltetésszerű használatának egyik meghatározó tényezője.

Pengefutás
A penge könnyű nyitását, tökéletes központosítással "jó pengefutásnak" nevezzük. Ennek eléréséhez az összes alkatrész gyártási hibahatárának nagyon alacsonynak kell lennie, és a penge beállításának optimálisnak kell lennie. A jó pengemozgás különösen fontos az egykezes kések a pillangókések és a flipperes nyitású zsebkések esetében.

Pengeél
A penge vágóélét élesre kialakított él hozza létre. Az él lehet egy vagy mindkét oldalon kialakított.

pengeformak

1. Flat Grind - Lapos élezés
2. Scandi Grind - Skandináv élezés
3. Hollow Grind - Homorú élezés
4. Convex Grind - Convex élezés
5. Sabre Grind - Szablya élezés
6. Chisel Grind - Véső élezés

Az 1. keresztmetszet egy lapos csiszolást mutat, amely a teljes pengehosszra, azaz a penge teljes magasságára kiterjed. Ez az egyik leggyakrabban használt keresztmetszet. Sok zsebkésen, outdoor és túlélőkésen, valamint mindenféle méretű konyhakésen megtalálható.

A 2. keresztmetszetnél a ferde élezés a penge magasságának körülbelül felénél kezdődik. Ezáltal több anyag marad a penge felső harmadában. Ez stabilabbá teszi a pengét, de nehezebbé is. Ezt a vágást "skandináv csiszolásnak" vagy röviden "Scandi Grind"-nek nevezik. Leginkább a outdoor és túlélőkéseken található meg.

A 2. és 3. keresztmetszetek részleges síkot mutatnak, az előbbi középső gerincvonallal, az utóbbi magas gerincvonallal. Míg a középen húzott gerincvonal a régi szabványt képviseli, a magas gerincvonalak az utóbbi években nagyon divatossá váltak. Akár a Sacha Thiel, a Bastinelli Creations, a Spartan Blades, akár a Strider kések szinte mindig a drop-point penge magas gerincvonallal ellátott változatával rendelkeznek.

A 4. keresztmetszet egy homorú kialakítást mutat, amely a tisztánlátás érdekében egy meglehetősen szélsőséges változatban van ábrázolva. Egyrészt az homorú leélezés a kés teljes hosszára kiterjed, másrészt a vágóél területén az anyagvastagság nagyon vékony. Az ilyen típusú élezések gyakran előfordulnak borotvakéseken, míg a kevésbé homorú, nem olyan magasan kezdődő élkialakítást nagyon gyakran használják zsebkéseken és fix pengéjű késeken is. Az ilyen pengék többnyire igen élesek. A vágóél területén lévő kis anyagvastagság miatt azonban a terhelhetőség alacsonyabb, mint a többi keresztmetszeteknél.

Az 5. keresztmetszetű változatot akkor használják, ha a hangsúly inkább az ellenálláson, mint a maximális élességen van. Az él nem éri el a finomra élezett pengék élességét, és megtörheti az anyagot, mielőtt a vágóél át tudná vágni azt. Másrészt viszont az alapvető élesség tovább megmarad, és a vágóél nem hajlamos nagy terhelés alatt kitöredezni.

A 6.egyoldalú leélezést "vésőélnek" is nevezik. A japán konyhakésektől(deba, yanagiba) eltekintve az egyélű pengék főként a faipari és ipari szerszámokon találhatók meg. Az egyélű élezést ritkán használják a zsebkéseken és fix pengéken.

Penge élszög - vágási szög
A két kifejezést gyakran felváltva használják, de két különböző szöget írnak le egy élre. A vágási szög az a szög, amelyet a penge jobb és bal oldali vágóélei együttesen alkotnak. A köszörülési szög a penge egyik oldalának köszörülési élére utal. Ebből adódik: csiszolási szög jobbra + csiszolási szög balra = vágóél szög. A csiszolási szöget élezési szögnek is nevezik. A különbség az élezési segédeszközök használatakor válik fontossá. Egyes eszközöknél a vágóél szögét kell beállítani (Sharpmaker), másoknál (Wicked Edge, Work Sharp Sharpener) az élezési szöget.

A leggyakoribb élezési szögek átlagértékei: borotva 9° fok, szakácskés (gyuto) 12° fok, szakácskés (univerzális) 18°, zsebkés 20° fok, túlélőkés 25°-30° fok a felhasználástól függően, hasítóbalta 35° fok.

Alapvetően minél nagyobb a forgácsolás vagy a vágás által a vágóélre kifejtett erő, annál nagyobbnak kell lennie a csiszolási szögnek. A tervezett feladathoz túl kicsi csiszolási szögek gyorsan tompítják a pengét, míg a túl nagy csiszolási szögek csökkentik a vágási teljesítményt.

Presentation side - bemutató oldal
Angolul a zsebkés elülső oldalát Presentation side nevezik. A titánból, damaszkból vagy más drága díszítőelemekből készült bolerókat lehetőleg a bemutatóoldalon helyezik el.

Scandi grind - skandináv élezés
A skandináv élezés néhány milliméterrel a vágóél felett kezdődik. A fő vagy elsődleges élezés képezi az él ferdeségét is, így a penge hátoldalán nincs másodlagos ferdeség. Az elsődleges leélezés nullára van lecsiszolva. Ez sok anyagot hagy a ferdeség mögött, ami stabil vágóéllel jár, de nem teszi lehetővé a filigrán vágást, mivel a penge hátulja hajlamos szétnyomni az anyagot.

Skinner - nyúzókés
A vadászatban nyúzókésként használt fix penge. A tipikus nyúzó kés pengéje rövid, magas pengével és mindkét oldalán csiszolt vágóéllel.

Slip joint - egyszerű zsebkés
Zsebkés egy vagy kétkezes pengenyitással, de pengezár nélkül. A slipjoint egy egyszerű rugó, amely a gerinc mentén helyezkedik el és a markolat középén fixrre szegecelve, és a penge végérnek nyomódik, ezzel lezárva a bicskát.amely a pengét nyitva, illetve zárva tartja.

Switchknife - rugós kés
A kifejezés eredetileg a köznyelvből vagy az ifjúsági nyelvből származik, mégis bekerült a fegyvertörvénybe. Mivel a fegyvertörvény szigorításáig nem volt definíciója a fogalomnak, a jogi meghatározás a a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről 1. mellékletében történt. Ott ez áll: "az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék"....

Spyderco
az USA egyik legrégebbi sorozatgyártású késgyártója, amely világszerte ismert. A cég védjegyei a stilizált pók, valamint a pengék hüvelykujj-horonyként szolgáló pengelylyukak ("Spydie Hole"), amelyek nyitási segédeszközként szolgálnak. A Spydercót az 1980-as évek elején alapította Sal Glesser és felesége. A vállalat eredetileg szerszámokat és hobbiszerszámokat árult vásárokon, később zsebkések gyártására specializálódott. A "Spyderko sztori" című cikk a cég eredetéről és fejlődéséről szól.

Sticky Lock - A pengezár kioldásának nehézsége
Ha egy keresztzár vagy keretzáras zsebkés Lock Bar reteszelése csak nehezen oldható ki, akkor ezt "ragadós reteszelésnek" nevezzük. Ezt okozhatja a penge tövénél vagy a reteszelő rúdnál lévő, helytelenül csiszolt profilok. Az egyetlen tartós megoldás az acélbetét a zárórúdon, ezért ez a kiváló minőségű Framelock zárak alapfelszereltségének része.

Swedge - hamis fokél
A "swedge" szó az angol nyelvből származik, és ott többféle jelentése is lehet. Ma a "swedge" a penge hátoldalán lévő, nem élesre kialakított élre utal. A magyar nyelvben "hamis élről" beszélnek. Mivel a kifejezés abból az időből származik, amikor még nem voltak ismertek/általánosak a pengék geometriái, mindkét esetben kettős értelmezés vagy félreértés lehetséges. A pontos meghatározás és a helymegjelölés (penge gerince elöl) miatt az angol "swedge" kifejezést részesítik előnyben a "ricasso" (penge gerince hátul) általános kifejezéssel szemben a pengék leírásakor.

Spyder Edge - Spyderco fogazás Egy fogazott penge általában néhány milliméteres sima pengével rendelkezik a hegyoldalon. A Spyder fogazás felváltva egy nagy és két kis fogból áll, amit "kétlépcsősnek" neveznek. Ez a mintázat akár 24%-kal növeli a vágóél hosszát az egyenes élhez képest. Tökéletes vágáshoz, mély sebek okozásához, kemény anyagok, köztük csontok vágásához.

Switchblade - automata kés
A "switchblade" kifejezés az amerikai szlengből származik, és nem egységesen használják. Általában olyan zsebkésekre utal, amelyek pengéje automatikusan nyílik, és a penge egy gomb működtetése után rugóerő hatására előre vagy oldalra nyílik. A "switchblade" kifejezést nem egységesen használják az asszisztált nyitó és a flipper kialakítású késekre. Nagy-Britanniában és Ausztráliában nem a "switchblade" kifejezést használják, hanem a "flick knives" kifejezést.

Tactical knives - taktikai kések
A szótár szerint a "taktika" a tervezett gondolkodást vagy cselekvést jelenti, és látszólag nem megfelelő a kések tervezési jellemzőinek leírásakor. Mint sok más modern neologizmus, ez a kifejezés is az angol nyelvből került átvételre. A "taktikai" az amerikai katonai szlengben bizonyos kontextusokban "bevetést" vagy "harci küldetést" jelent. A taktikai kések végső soron a bevethető katonák missziós kései. A gondolkodás és a terminológia sokéves elnyomásának eredményeként a "taktikai" vagy katonai kifejezések a magyar nyelvterületen a katonai harci kések vagy azok jellemzőinek elbagatellizáló szinonimájaként honosodtak meg. Hogy ez szükséges, értelmetlen, okos vagy felesleges, azt nem tisztünk eldönteni.

Tacticool
Kitalált szó a "taktikai↑" és a "cool" kifejezésekből. A "tacticool" kifejezést becsmérlően olyan kések leírására használják, amelyeken feltűnően megjelennek a harci vagy katonai kések elemei, de kis méretük, rossz minőségük vagy megkérdőjelezhető kialakításuk miatt nem alkalmasak az állítólagos céljukra.

Thumb stud - nyitószemölcs vagy csavar
A zsebkés pengéjének hátoldalán lévő csavarok, csavarok vagy kiszélesítések, amelyek hüvelykujj segítségével emelőként szolgálnak a penge megemeléséhez. Tipikus nyitási segédeszköz az egykezes késeknél↑.

Timascus - titán damaszkusz
A timaszkusz két vagy több titánötvözetből (jelenleg CP és 6AL4V) készül, korrózióálló, nem mágneses és könnyű. Megjelenése az acél damaszkuszból ismert szerkezethez hasonlít, de a titán eloxálható, és az arany és bronz árnyalatoktól kezdve a kék minden árnyalatáig a színek széles skáláját képes felvenni. Az amerikai feltalálók (Tom Ferry, Bill Cottrell, Chuck Bybee) bejegyeztették a "Timascus" nevet, valamint a gyártási eljárást. Ezért a gyártók és a szakirodalom többnyire a "titándamaszt" kifejezést használja, amelynek előállításához nem szükséges engedély. A titándamasztot a zsebkésekben a markolatpanelek vagy betétjeinek díszítőanyagaként használják.

timascus

Titan- titánium
A titán a 22-es atomi számmal rendelkező, az átmeneti fémek közé tartozó elem, amelynek elemszimbóluma Ti. Mivel az átmeneti fémek felső sorában található, ezért a "titáncsoport" névadója. Ebbe a csoportba tartozik a cirkónium↑, a hafnium és a nem természetesen előforduló radioaktív rutherfordium. A titán a kiváló minőségű zsebkések kereteinek, markolatainak vagy markolati panelek anyagaként honosodott meg. A titán lényegesen könnyebb, mint az acél, de Mohs-féle 6-os keménységével erős és törhetetlen. A titán edzett szerszámokkal fúrható és marható, és az ausztenites acélhoz hasonlóan megmunkálható. A titán a felületén védő oxidréteget képez, ami érzéketlenné teszi az anyagot a környezeti hatásokkal szemben. A titán felülete eloxálással (eloxálási eljárással) színezhető.

Wharncliffe - Wharncliffe penge

Egy kivételes formájú penge neve, amelyet gyakran "fordított pengének" is neveznek. A Wharncliffe pengék viszonylag rövidek, kivételesen vastagok és nagyon erősek. Míg a hagyományos pengének egyenes a gerince, és az éle a hegy felé ível, addig a Wharncliffe-pengének pont az ellenkezője: Ívelt gerinccel és egyenes éllel rendelkezik. A penge kialakítása és neve Lord Wharncliffe-re az angliai Sheffieldi Rodgers & Sons késgyár tulajdonosára utal. Olyan pengét akart készíteni, amely különbözik a 19. század elején elterjedt pengéktől. Nem keskeny, hanem széles, és képes ellenállni a legnagyobb igénybevételnek is. Erőfeszítéseinek eredménye a Wharncliffe penge lett, amely később az ő nevét kapta, és amelyet először 1832-ben gyártottak.

Washer - alátét
A golyóscsapágy bevezetése előtt az összecsukható kések pengéjét alátétek között vezették, hogy javítsák a penge működését és a lehető legpontosabban központosítsák a pengét. Az alátétek ma is megtalálhatók az olcsó késeken, de néha a gyártási tűrések kiegyenlítésére is használnak alátéteket. Az alátétek leggyakoribb.

Veff-Serrations - veff késfogak
Tom Veff a Kershaw (2003-2009) és a CRKT (2006 óta) késmodellek tervezőjeként dolgozott. Különösen a CRKT az, amely Tom Veff fogazott élprofilját használja modelljei tervezésénél.A Veff fogazások szélesek és a vágóélhez képest körülbelül 50 fokos szögben vágnak. A hagyományos fogazásokkal ellentétben, amelyek kötél és hasonló anyagok vágásakor hajlamosak megakadni és elakadni, a Veff fogazások tisztán és könnyedén vágnak.

Wolframcarbid - wolfrám monokarbid
A volfrámkarbid nem acél alapú ötvözet, hanem vasmentes fémmátrixú kompozit, amelynek sűrűsége több mint kétszerese az acélénak. A volfrámkarbidban található, apró részecskék formájában jelen lévő kemény anyagokat egy fémmátrix tartja össze. A volfrámkarbid keménysége 71 HRC (a Rockwell "C" skála szerint), így az anyag megközelíti a gyémánt keménységét. Mohs-féle keménységre átszámítva a gyémánt keménysége 10, a volfrámkarbidé pedig 9,5. Jobb minőségű késeket üvegtörőként a kés végbe van építve.

Zirkonium - cirkónium
A cirkónium elem ezüstösen fénylő nehézfém (sűrűsége 25 °C-on 6,501 g/cm3 ). Külsőleg a rozsdamentes acélra hasonlít. Az elemek periódusos rendszerében a cirkónium az átmeneti fémek közé tartozik, 40-es atomszámmal rendelkezik, és a titáncsoportban szerepel. A cirkóniumot a késekben markolati panelek, baknik vagy díszek készítésére használják. A cirkónium nem alkalmas pengeanyagként, mert nem elég kemény; Mohs-keménysége 5. A titánhoz képest a cirkónium tömege nagyobb, ezért a cirkónium markolatok lényegesen nehezebbek, mint a titánból készültek. A cirkónium drágább, mint az acél vagy a titán, és jelentősen megnövelheti a kés árát. A cirkónium nem mérgező; biológiai funkciói nem ismertek.

 

 

Copyright © 2013-2023 ezkes.hu Minden jog fenntartva

 

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.