Ingyenes kiszállítás 30.000 Forint feletti megrendelés esetén (szállítási módok).

A Work Sharp MK2 élezőgép

ezkes.hu2023-04-13Tudásbázis, beszámolótudásbázis, beszámoló

A Work Sharp MK2 élezőgép

A "Work Sharp" amerikai cég neve mindent elárul, hiszen kés- és szerszámpengék élezőberendezéseit gyártja. A WSKTS rövidítés a "Work Sharp Knife & Tool Sharpener" rövidítést jelenti, a szóban forgó készülék pedig egy otthoni használatra szánt kis szalagélező. Az MK2 (Mark 2) kiegészítés jelzi, hogy az évek óta bevált késélező új, átdolgozott változatáról van szó. A gyártó Work Sharp azt ígéri, hogy a WSKTS MK2 sokoldalúbb, gyorsabb és könnyebb munkát tesz lehetővé. A gyakorlati tesztből kiderül, hogy a késélező valóban alkalmas-e a kések élezésére, és mire kell figyelni a használatakor.

Work Sharp MK II elektromos élező

A Work Sharp évek óta van jelen a késélezők piacán, és a kültéri használatra szánt gyémánt kézi csiszolók mellett elsősorban az otthoni használatra szánt kis szalagcsiszolókra specializálódott. A szalagcsiszolók többféle kivitelben kaphatók, a fő különbség egyrészt a készülékek fizikai mérete, de mindenekelőtt a csiszolószalagok hossza és szélessége, valamint a meghajtások motorteljesítménye.

A Work Sharp hagyományosan nem a drága high-end termékek gyártójaként pozícionálja magát a piacon, hanem mérsékelt árképzéssel a vásárlók széles körét kívánja megszólítani. A késrajongókon kívül ide tartoznak a kézművesek és mindazok, akik maguk szeretnék újraélesíteni konyhakéseiket, szerszámaikat vagy kerti eszközeiket. A Work Sharp termékei megfizethető áraik ellenére a korábbi tesztek során alapvetően használhatónak bizonyultak.

A Work Sharp MK2 élezőgéphez különböző szemcseméretű és különböző célokra szánt csiszolószalagok tartoznak. Az amerikai Work Sharp gyártó összes többi készülékéhez hasonlóan a csiszolószalagok szemcséi az amerikai szabványok szerint vannak meghatározva.

work sharp elektromos élező szalag

A Work Sharp késélezők műszaki koncepciójában a fő különbség a csiszolási szög állítási lehetősége. A Ken Onion Edition Work Sharp késélezője szabadon állítható csiszolási szöggel rendelkezik. Az új WSKTS MK2-nél az élezési szög is változtatható, de csak két előre meghatározott standard érték közül választhat.

A két csiszolási szög - 20° fok vagy 25° fok - a Work Sharp MK2-nél a késvezető mellett található kar segítségével előre kiválasztható. A rögzített értékek célja a könnyű használat és az ismételhető eredmények biztosítása. Ugyanakkor a készülék állítólag sokféle kés- és szerszámtípushoz alkalmas. Legalábbis ezt állítja a reklám. Helyes ez az állítás, vagy minden késtípus egyedi csiszolási szöget igényel?

A válasz bonyolultabb, mint egy egyszerű "igen" vagy "nem". Valójában a 20° és 25° fokos csiszolási szögek választéka számos késtípust és felhasználási területet lefed. A legfeljebb körülbelül 3,5 milliméter vastagságú pengével rendelkező zsebkések és a konyhakések esetében a 20°-os csiszolási szögek általánosak és praktikusak. Minden olyan erős pengéjű kést, amelynek vágóéle nagy erőkifejtésnek van kitéve, kevésbé meredekre kell csiszolni, és a mindennapi használatra jól megfelel a 25°-os csiszolási szög.

kts2-features-22

A szalagcsiszoló hátulján lévő kar segítségével a csiszolási szög 20° vagy 25° fokban állítható be. Ez megváltoztatja a csiszolószalag bal és jobb oldalán lévő két pofa helyzetét, amelyek mentén a késpengét vezetik.

work sharp mk2

Az élezési szög megválasztása tehát mindig kompromisszum a nagy élesség és az élezés tartóssága között. Emellett van egy szubjektív összetevője is, mert egy késpenge annál élesebbnek tűnik, minél meredekebb az élezési szöge. A gyakorlatban azonban ez nem jelenti azt, hogy a kés vágási teljesítménye ugyanilyen mértékben nő. Egy penge csak akkor válik igazán praktikussá, ha a csiszolási szöge összhangban van a kés kialakításával és rendeltetésszerű használatával.

Két szélsőség szolgálhat példaként: A borotváknak a lehető legélesebbnek kell lenniük. A 10° és 15° közötti csiszolási szögek gyakoriak, és a pengéket nagyon finomra csiszolják. Ezért egyetlen épeszű embernek sem jutna eszébe, hogy borotvát fafaragáshoz vagy konyhai munkához használjon. A bozótvágó késeket inkább aprításra, mint vágásra használják, és a pengék vágóélére jelentős erők hatnak. A 35°-os és annál nagyobb csiszolási szögek gyakoriak a bárdoknál, és az említett épelméjű embernek ezért nem jutna eszébe, hogy macsétával akarjon borotválkozni.

A Work Sharp MK2 két részből áll: a fogantyúval, motorral és vezérlőelektronikával ellátott meghajtóegységből és a csiszolófelszerelésből. Mindkettő bajonettzárral van összekötve. A meghajtóegység és a szalagcsiszoló egy biztonsági zár feloldásával szétválasztható. Ez lehetővé teszi azt is, hogy a csiszolószalagok cseréje helyett több, különböző csiszolószalagokkal felszerelt szalagcsiszolót használjon.

A pótalkatrész-beszerzés szempontjából előnyös lehet a két komponensre való szétválasztás, mert ha az egyik komponens meghibásodik, csak az érintett alkatrészt kell kicserélni. Kulcsszó a fenntarthatóság. Manapság fontos szempont a terméktervezésben, és egyes ügyfelek számára talán döntő fontosságú.

work sharp mk2 beállítása

Az MK2 szalagcsiszoló 220 voltos konnektorhoz csatlakoztatható egy fixen beszerelt kábel segítségével. Más áramforrások, például a mobil használatra szánt autóakkumulátor nem használható. A motor két sebességi fokozatban működtethető, amelyhez a fogantyú tetején található egy választókapcsoló. A Work Sharp műszaki dokumentációjának amerikai változatában nem ad tájékoztatást a sebességértékekről.

A motorja a fogantyú alján található nyomógomb megnyomásával indítható. A fúrógépekkel ellentétben az MK2 kapcsolója nem kapcsol be, és mechanikusan nem rögzíthető, ezért a csiszolás során az egyik kéznek mindig a fogantyún kell maradnia. A csiszolószalagtól balra és jobbra egy-egy ütközőlemez található, amelyhez a pengét illesztjük. Az ütközőlemez helyzete határozza meg a csiszolási szöget. Ezután a pengét a forgó csiszolószalag mellett a lehető legegyenletesebb sebességgel húzzuk el a fogantyútól a hegyéig.

élezés a work sharp mk2 élezővel

A csiszolási folyamat durva szemcsés szalagokkal kezdődik. A durva szemcsék használatakor a késpengét egyszer balra, majd jobbra húzza el a csiszolószalag mellett. A legfinomabb szemcsékkel a késpenge mindkét oldalon háromszor-négyszer húzható el a csiszolószalag mellett. Az él állapotától és az esetleges horzsolásoktól vagy sérülésektől függően előfordulhat, hogy ezt a folyamatot többször is meg kell ismételni. Minden esetben ügyeljen arra, hogy ne aszimmetrikusan csiszoljon, azaz a penge egyik oldalát ne élezze jobban, mint a másikat.

Fontos, hogy a penge mindig laposan feküdjön a vezetőpofához. Ha tiszta alapcsiszolást végzett, és az él már nagyon éles, váltson át a lila csiszolószalagra a finom 6000-es szemcsemérettel. A finom csiszolószalaggal addig simítjuk a vágóéleket, amíg a durva csiszolószalag összes barázdája el nem tűnik. A 6000-es szemcse elég finom ahhoz, hogy a vágóélnek polírozó hatást adjon.

A kés élezésének legnehezebb része a penge hegyének megmunkálása. Ha a hegyet ugyanolyan szemcsemérettel húzza el a csiszolószalag mellett, mint a vágóél, akkor a hegy "lekerekítését" kockáztatja, mert az anyageltávolítás sokkal jobban érezhető ezen a területen, mint a vágóélnél. Itt óvatosságra int, és a Work Sharp a műszaki dokumentációban a következőket ajánlja: "Kapcsolja ki a készüléket, amíg a penge még a csiszolószalaghoz van nyomva". ("Kapcsolja ki az áramot, amikor a ponthoz ér, miközben a penge még mindig a szalagnak támaszkodik").

A pontot tehát csak akkor kell megmunkálni a szalaggal, amikor az "kipörög", így az eltávolított anyag mennyisége kisebb lesz. Ez jó koordinációt igényel mindkét kéz között, és némi gyakorlást igényel. Az a változat, hogy a hegyet gyorsabban húzza el a szíj mellett, mint a vágóél, és ezzel egyidejűleg a szöget a vágóél menetéhez igazítsa, szintén gyakorlott mozdulatsort igényel. Azt tanácsoljuk, hogy az első élezési kísérleteket egy olyan késsel tegye, amelyet nem fog hiányolni, ha nem sikerül.

 

KÉRDÉSEK, VÁLASZOK ÉS FIGYELMEZTETÉS MINDEN TÜRELMETLENNEK


Néhány kérdésre választ kell adni. Mi a legjobb módja a Work Sharp szalagcsiszolóval való munka megtanulásának? Alkalmas-e a WSKTS MK2 a kezdők számára? A kis szalagcsiszoló nem teszi tönkre a késpengéket, ahelyett, hogy élesítené őket? Egyáltalán érdemes-e a drága késeket egy olcsó élezővel élezni? Kinek érdemes megvenni a WSKTS MK2-t és kinek nem? Ha a kérdéseket más sorrendbe állítjuk, mindegyik válasz szinte szükségszerűen következik az előzőből.

Tönkreteheti egy értékes kés pengéjét a WSKTS késélezővel?

A válasz olyan egyszerű, mint amilyen nyilvánvaló: igen, lehet. Legalábbis akkor, ha teljesen értetlenül áll a penge élezésének technikai folyamata előtt, és ezután még ostobán (bocsánat) alul-közepesen okosan is viselkedik.

Minden élezőszerszámot arra terveztek, hogy anyagot távolítson el a késpengéről, és ebből a nélkülözhetetlen tulajdonságból adódik az a lehetőség, hogy rossz kezelés esetén kárt okozhat. Mindegy, hogy fenőkő, Wicked Edge vagy Spyderco Sharpmaker, és még a néhány ezer euróért kapható profi szalagcsiszoló sem tesz kivételt ebben a pontban, bármelyik eszközzel tönkretehetjük a késpengét. Ez utóbbi egyébként a leggyorsabb és leghatékonyabb.

Az MK2 alkalmas kezdőknek?

Alapvetően igen. Az MK2 helyes működése nem boszorkányság. Ha a kis szalagcsiszoló kezelése a kezelési útmutató és e cikk elolvasása után még nem teljesen világos, a Work Sharp weboldalán található videók segíthetnek. Ezen kívül a Work Sharp a weboldalán megtekinthető és letölthető egy nagyon szépen kivitelezett, lépésről lépésre történő útmutató a kések, ollók és szerszámok élezéséhez, de csak angol nyelven.

A keskeny pengéjű kések könnyen élezhetők a Work Sharp WSKTS MK2 élezőgépen. A 20cm-es szakácskés pengehossza sem okoz gondot.

Lehetséges a folyamatos használat?
Nem. A Work Sharp egy órán belül legfeljebb 20 perc használatot javasol. Ezzel szemben ez nem jelenti azt, hogy 20 perc folyamatos használat ajánlott. A műszaki dokumentáció szerint "... a szerszámot nem nagy igénybevételre tervezték; ne lépje túl a 20 perces használatot 1 óra alatt".

Alkalmas-e az MK2 ollócsiszolásra?

Igen, a csiszolószalag-vezetőnek a fogantyú felé néző oldalán található egy érintkezési felület az ollóhoz, amely meghatározza a megfelelő csiszolási szöget. Az olló kialakításától és méretétől függően előfordulhat, hogy az ollót szét kell szerelni, hogy az ollókarokat egyenként lehessen csiszolni.

olló élezése work sharp mk2 élezőgéppel

Kinek való a Work Sharp MK2 és kinek nem?

A kis szalagcsiszoló jó választás, ha időről időre újra akar élezni egy zsebkését vagy konyhakést. Elkötelezett késrajongóknak, akik rendszeresen élezik a késeket és nem riadnak vissza egy alap élezéstől, érdemes megnézni a Ken Onion elektromos élező változatát.

WORK SHARP MK2 - KÖVETKEZTETÉS
Egy kis gyakorlással a Work Sharp MK2 rövid idő alatt kielégítő eredményeket produkálhat. Az MK2-ben az elődjéhez képest bekövetkezett változások (két sebességfokozat, erősebb motor, két rögzített csiszolási szög) mind olyan fejlesztéseknek tekinthetők, amelyek növelik a készülék hasznosságát. A work sharp csiszolószalagok jól megmunkáltak, és több csiszolást is kibírnak.

A kezelése megtanulható, ha nem jobb hüvelykujj van mindkét bal kezén. A kezelésre vonatkozó dokumentáció részletes, gazdagon illusztrált és könnyen érthető. Ezt azért érdemes megemlíteni, mert nem ez a norma.

Ez volt a fény, most jön egy kis árnyék. A szalagcsiszolót jobbkezeseknek tervezték, a balkezeseknek vagy más pozícióba kell váltaniuk, vagy az ortopédusok által rettegett torzulásokat kell végrehajtaniuk, mivel a motor nem kapcsolható folyamatos üzemre olyan karpozíciót kell felvenniük, hogy megsérülhetnek az élezett késsel. Egyértelmű pontlevonás.

A motorok stabilitása a Work Sharp szalagcsiszolók gyenge pontjának bizonyult a múltban. A továbbfejlesztett-erősebb motor használata reményt ad arra, hogy ez a probléma már a múlté. Mindenesetre az MK2 minden probléma nélkül túlélte a gyakorlati tesztet, és a gyártó által ajánlott maximális üzemidőt sem lépte túl a teszt során. Mindenesetre azt tanácsoljuk, hogy a készüléket egy magyar online kereskedőnél vásárolják meg, hogy a legrosszabb esetben élni tudjanak a visszavételi joggal, illetve a garanciával.


Az MK2 szalagcsiszoló és tartozékai ár-érték aránya elfogadható. Néhány mechanikus élezőrendszer majdnem négy számjegyű összegéhez képest a Work Sharp kis szalagcsiszolója gyakorlatilag nem alku tárgya. A professzionális szalagcsiszolók, például a késkészítők által használtak, egyszerűbb kivitelben már 1500 eurótól megvásárolhatók. Alkalmi amatőr használatra az ilyen készülékek inkább státuszszimbólumot jelentenek, túlzásba vitt potenciállal, mint ésszerű befektetést. Ebben a tekintetben a Work Sharp MK2 praktikus és gazdaságilag ésszerű alternatívát jelenthet.

 

Copyright © 2013-2023 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.